Oecumenische patriarch Bartholomeos voorzichtig met kritiek

De tot moskee herbestemde Sint-Salvatorkerk in Chora is een van de belangrijkste voorbeelden van de Byzantijnse architectuur.
27/08/2020 - 07:55
De oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeüs
De oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeüs © Orthobel

Na het recente herbestemming van zowel de Hagia Sophia als de Sint-Salvatorkerk of Chorakerk in Istanbul tot moskee gaf de oecumenische patriarch Bartholomeos I voor het eerst voorzichtig kritiek op die beslissing. Wij zijn gekwetst door de omvorming van de Hagia Sophia en de Chorakerk tot moskeeën. Beide unieke monumenten zijn als christelijke kerk gebouwd in Constantinopel. Ze drukken zowel de universele geest van ons geloof uit als liefde en hoop op de eeuwigheid.

Patriarch Bartholomeos I omschreef de kostbare mozaïeken in beide kerken in zijn homilie in het Panagia Faneromeniklooster  in Cyzicus als voedsel voor de ziel en als een buitengewoon spektakel voor de ogen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan erkende het vonnis van de Raad van State, waarmee het besluit voor de oprichting van een museum nietig werd verklaard. Daardoor stond niets het hergebruik van beide gebouwen als moskee in de weg en wordt gevreesd dat de unieke fresco’s en mozaïeken er niet meer te zien zullen zijn.

Bron: SIR