Oecumenische patriarch krijgt eredoctoraat in Rome

Bartholomeüs I van Constantinopel kreeg in 2016 al een eredoctoraat van de Universiteit van Perugia en in 2017 een van de Universiteit van Tübingen.
20/10/2020 - 14:27
Oecemenisch patriarch Bartholomeos I van Constantinopel
Oecemenisch patriarch Bartholomeos I van Constantinopel © SIR

De oecumenische patriarch van Constantinopel, Bartholomeüs I, neemt vandaag in Rome deel aan de jaarlijkse interreligieuze vredesbijeenkomst van Sant’Egidio op de Capitolijn, die dit jaar grotendeels online zal plaatsvinden.

De pauselijke universiteit Antonianum maakt van de gelegenheid gebruik om een eredoctoraat uit te reiken aan de orthodoxe kerkleider uit Istanbul. Hij krijgt het eredoctoraat in de filosofie morgen woensdag uit de handen van rector Michael Anthony Perry, in aanwezigheid van staatssecretaris van de Heilige Stoel kardinaal Pietro Parolin, die ook de laudatio zal uitspreken. Eerder al kreeg de 'groene patriarch' een eredoctoraat van de Universiteit van Perugia (in 2016) en van de Theologische Faculteit van de Universiteit van Tübingen.

De oecumenische patriarch van Constantinopel ontving eind vorige week de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in zijn ambtswoning in Istanbul. Het was diens tweede bezoek sinds hij in mei 2019 president werd van het land. Die laatste nodigde de kerkleider bij die gelegenheid uit voor een bezoek aan Oekraïne, dat door het patriarchaat van Moskou nog steeds als een integraal onderdeel van het territorium van de Russisch-orthodoxe Kerk wordt beschouwd. Het laatste bezoek van de oecumenische patriarch aan Kiev dateert van juli 2008. Hij ontmoette er toen ook de toenmalige orthodoxe patriarch Alexej II van Moskou en besprak met hem de verdeeldheid van de Kerk in het orthodoxe land.

Bron: Kathpress.at