Oekraïense bisschop veroordeelt Russische staatsterreur

Vitalij Kryvytskyi, de Latijnse bisschop van Kiev-Zhytomyr, vraagt niet alleen om voor Oekraïne te bidden, maar ook om het land wapens te leveren.
01/07/2022 - 09:00
Aartsbisschop Vitalij Kryvytskyi
Aartsbisschop Vitalij Kryvytskyi © RISU

Vitalij Kryvytskyi, de Latijnse bisschop van Kiev-Zhytomyr, spaart zijn kritiek niet na de dodelijke Russische aanslag op een winkelcentrum in Krementsjoek, in de regio Poltava aan de oevers van de rivier de Dnjepr. Bij de raketaanval vielen minstens 20 doden en meer dan 50 gewonden, van wie 6 ernstig. De bisschop wijst ook op de gemene beschietingen van zondagochtend, toen alle inwoners van de stad nog aan het slapen waren. Naar aanleiding van beide incidenten lanceert hij een dubbele oproep. Enerzijds om mee te bidden voor een schild van gebed om de bevolking van Oekraïne te beschermen. Maar daarnaast heeft Oekraïne ook alle mogelijke militaire hulp nodig, vooral op het gebied van lucht- en raketverdediging om een herhaling van dit soort drama’s te beletten. Het catastrofale tekort daaraan kost ons dagelijks slachtoffers en nieuwe pijn. Slechts met de Heer en iedereen samen kunnen wij de vijand van de hele wereld stoppen.

Bisschop Kryvytskyi is vooral erg gebeten op de aanhoudende Russische aanvallen op burgerdoelen. Rusland probeert niet alleen met geweld het grondgebied van Oost-Oekraïne te veroveren. Het is ook verantwoordelijk voor brute en cynische terreur tegen onze vreedzame steden. Dat alles gebeurt voor de ogen van de beschaafde wereld. Daar bovenop komt nog eens de Russische dreiging voor het gebruik van kernwapens, wat al een oorlogsverklaring op zich is. De bevolking van Oekraïne vecht vandaag niet zozeer voor ons land, als wel voor democratische waarden en internationale veiligheid. Oekraïne is vandaag een land waar de wereld met de kracht van de wet probeert te beschermen tegen de agressie van het zogenaamde recht op geweld.

Bron: SIR