Oekraïense president Zelensky telefoneert met de paus

Ze wisselden kerstgroeten uit en bespraken het Oekraïense vredesplan. Tegelijk rijst bezorgdheid over godsdienstvrijheid in Oekraïne.
29/12/2023 - 14:41
Paus Franciscus ontmoet de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een privé-audiëntie in het Vaticaan op zaterdag 13 mei 2023
Paus Franciscus ontmoet de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een privé-audiëntie in het Vaticaan op zaterdag 13 mei 2023 © Vatican Media

In een bericht op X, voorheen Twitter, van 28 december zei Zelensky dat hij met paus Franciscus gesproken had, onder meer over een vredesplan voor Oekraïne. Hij bedankte de paus ook voor zijn kerst- en vredeswensen voor het Oekraïense volk. 

In zijn kerstboodschap met traditionele ‘urbi et orbi’-zegen had de paus de gelovigen al opgeroepen om te bidden voor Oekraïne en onze spirituele en menselijke nabijheid te vernieuwen met het geteisterde volk, opdat het met onze steun de concrete realiteit van Gods liefde mag voelen. 

Bezorgdheid over godsdienstvrijheid 

Op 26 december, ter gelegenheid van het feest van Sint-Stefanus, bad de paus voor christelijke gemeenschappen die lijden onder discriminatie. Hij moedigde hen aan om te volharden in liefdadigheid jegens allen, vechtend voor gerechtigheid en religieuze vrijheid.

Oekraïne krijgt de afgelopen maanden steeds meer kritiek op een regeringsbesluit om de Oekraïens-Orthodoxe Kerk te verbieden vanwege haar vermeende samenwerking met Rusland na de invasie in februari 2022. 

In Oekraïne zijn twee orthodoxe kerken actief: de Oekraïens-Orthodoxe Kerk (UOC) die tot voor kort viel onder het Patriarchaat van Moskou en de Orthodoxe Kerk van Oekraïne (OCU) die onafhankelijk is en verbonden is met het Patriarchaat van Constantinopel. 

Het UOC houdt vol dat het sinds afgelopen zomer onafhankelijk is van Moskou. De Oekraïense autoriteiten houden de kerk en haar activiteiten echter nauwlettend in de gaten. Volgens lokale media heeft de geheime dienst van Oekraïne de afgelopen achttien maanden bijna zeventig strafrechtelijke procedures tegen de kerk geopend.

Verschillende hooggeplaatste leiders binnen de UOC zijn beschuldigd van misdaden zoals verraad, collaboratie en het helpen en aanmoedigen van de agressor. De Oekraïense autoriteiten volhouden dat zij niemand vervolgen vanwege hun religieuze overtuigingen, maar alleen voor daadwerkelijke misdaden.

Bron: Crux (Engels)