Oekraïense verontwaardiging over paustoespraak

Oekraïne reageert boos omdat een uitspraak van de paus de Russische oorlogslogica lijkt te rechtvaardigen.
29/08/2023 - 21:50

Gisteren maakte het Vaticaan de inhoud bekend van de videotoespraak van de paus van vrijdag tot Russische jongeren. Maar een geïmproviseerde passage over de grootsheid van Rusland, die hij er op het einde aan had toegevoegd komt hem op zware kritiek van de Oekraïense kerken en regering te staan. Franciscus riep de jongeren op het einde van zijn  toespraak op om hun afkomst niet te vergeten en om te onthouden dat zij erfgenamen zijn van het grote Rusland van de heiligen, koningen, Peter de Grote, Catharina I en het grote Russische rijk. De regering in Kiev reageerde dat net dit soort imperialistische taal over de grootsheid van het Russische Rijk aan de basis ligt en gebruikt wordt als rechtvaardiging voor de Russische invasie van vandaag. 'Het is werkelijk betreurenswaardig dat net deze ideeën nu over de lippen komen van de paus’, reageerde Oleg Nikolenko, de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.
 

De toespraak tot Russische jongeren
De toespraak tot Russische jongeren © Kana

De Grieks-katholieke grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk reageerde maandagavond dat wij mogen aannemen dat de paus niet de pretentie had een historische evaluatie te maken of de imperialistische ambities van Rusland te steunen. ‘Maar ook dan nog veroorzaken deze woorden veel pijn bij bisschoppen, geestelijken, monniken en gelovigen. Niet alleen van onze Kerk, maar ook van andere christelijke belijdenissen en andere geloofsgemeenschappen (...) Wij delen de grote teleurstelling van het Oekraïense maatschappelijk middenveld na deze woorden.’

De nuntiatuur in Kiev stuurde gisterenavond een verklaring uit waarin er wordt betreurd dat er commotie is ontstaan door sommige interpretaties van de toespraak: ‘Volgens die interpretaties heeft paus Franciscus jonge Russische katholieken aangemoedigd om een voorbeeld te nemen aan enkele Russische historische figuren, die bekend staan om hun imperialistische en expansionistische ideeën en acties, uitgevoerd ten koste van naburige volkeren, waaronder de Oekraïense.’ In de reactie van de nuntiatuur wordt benadrukt dat van de paus bekend is dat hij een fervent tegenstander en criticus is van elke vorm van imperialisme of kolonialisme. Volgens de pauselijke nuntius in Kiev, Visvaldas Kulbokas, moeten de uitspraken van de paus ook vanuit dat perspectief worden geïnterpreteerd. 

De woordvoerder van het Vaticaan, Matteo Bruni, reageerde vanmorgen tijdens een ontmoeting met journalisten dat de paus met zijn toespraak de Russische jongeren slechts probeerde ‘aan te moedigen om alles wat positief is in het grote Russische culturele en spirituele erfgoed te behouden en te promoten, zoals duidelijk blijkt uit de context waarin hij deze woorden uitsprak.’ De paus verwees naar de Russische spiritualiteit en het was geensinds zijn bedoeling om de imperialistische logica of regeringspersoonlijkheden te verheerlijken.

Bron: SIR/UGCC