Oekraïne: Grieks-katholieken kiezen voor gregoriaanse kalender

De overstap van de Grieks-katholieken naar de gregoriaanse kalender is door de invasie versneld, maar heeft een breed draagvlak in de uniaten. 
08/02/2023 - 11:19
Grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk bij paus Franciscus
Grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk bij paus Franciscus © Vatican Media

Grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk, het hoofd van de Grieks-katholieke Kerk in Oekraïne (UGCC), kondigt aan dat zijn Kerk haar liturgische kalender op 31 september 2023 aanpast aan die van de rooms-katholieke Kerk. Concreet betekent dit dat de Oekraïense Grieks-katholieken dan overstappen van de juliaanse naar de gregoriaanse kalender, waardoor de viering van Kerstmis vanaf eind dit jaar zal samenvallen met de kerstviering in Rome. Er komt echter één uitzondering: Pasen. De Grieks-katholieken willen de belangrijkste feestdag ook in de toekomst nog samen met de Oekraïens-orthodoxe Kerk blijven vieren. 

Mgr. Shevchuk bevestigt dat de vraag al langer leefde bij de gelovigen. Maar de beslissing is er pas genomen na grondig overleg met de priesters en de kloosters. Daarna werd de overstap unaniem bekrachtigd door alle bisschoppen van de uniaten (UGC, de oosters-katholieke Kerken die een andere dan de Latijnse ritus volgen, maar wel in unie met Rome zijn). Volgens de grootaartsbisschop steunt in bijna alle bisdommen  meer dan 90 procent van de gelovigen het besluit. 

Vooraf werd bepaald dat de overstap pas zou worden gemaakt als die door meer dan 70 procent van de gelovigen werd gesteund. Dat de steun zo overweldigend is, heeft ook de maken met de Russische inval, waardoor ook de Kerken in het land zich almaar nadrukkelijker willen distantiëren van Moskou. Tot aan de invasie waren de uniaten intern nog sterk verdeeld over de kalenderwijziging. Voorafgaandelijk is ook onderling overlegd met de autocefale Oekrïens-orthodoxe Kerk, die volgens waarnemers in Oekraïne weldra een gelijkaardige beslissing zal bekendmaken. 

Bron: Kiev Post/Kathpress.at