Oekraïne klaagt patriarch van Moskou aan

Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk wordt vervolgd wegens het ‘rechtvaardigen’ van de Russische invasie.
06/11/2023 - 13:30
Patriarch Kirill van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou
Patriarch Kirill van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou © ROC

Oekraïne kondigde dit weekend de start aan van een juridische procedure tegen de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill van Moskou, omwille van zijn rechtvaardiging van de Russische invasie. Hij omschreef dat offensief zelfs als een strijd van goed tegen krachten van het kwaad. Oekraïne vestigt er onder meer de aandacht op dat hij als een van de eersten publiekelijk de oorlog tegen Oekraïne rechtvaardigde en daarmee ook de territoriale integriteit van Oekraïne ondermijnde. ‘Wij verzamelen bewijsmateriaal tegen het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, Vladimir Gudyaev (bekend als Kirill) (…) Wij zullen maatregelen nemen om hem voor de rechter te brengen voor misdaden begaan tegen onze staat’, aldus de verklaring. 

De openlijke politieke alliantie van de Russisch-orthodoxe kerkleider met het regime van Poetin lag al eerder onder vuur. Zo maakt de kerkleider er geen geheim van dat hij met president Vladimir Poetin de droom deelt van een groot Rusland.

Sinds februari 2022 sprak hij in zijn preken meermaals zijn steun uit voor de invasie. 

Recent nog werd er in het Oekraïense parlement in eerste lezing een voorstel goedgekeurd voor een verbod op de aan Moskou gelinkte Orthodoxe Kerk van Oekraïne (UOC) van metropoliet Onufrij. Volgens een recente rondvraag geeft twee derden van de bevolking die orthodoxe Kerk de schuld van de invasie. 66% van de inwoners is gewonnen voor een officieel verbod van de activiteiten van de UOC.

Bron: La Croix/Orthodox Times