Oekraïne nodigt de paus opnieuw uit

President Zelensky nodigde Franciscus al van kort na de Russische invasie uit voor een bezoek aan zijn land.
17/08/2023 - 10:26
Kardinaal Zuppi had ook een ontmoeting met president Zelenski
Kardinaal Zuppi had ook een ontmoeting met president Zelenski © Vatican Media

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba heeft bevestigd dat hij paus Franciscus opnieuw heeft uitgenodigd voor een bezoek aan het land. Volgens Kuleba staat zijn land open voor bemiddeling om tot een vredesbestand te komen: ‘Maar wij zijn niet langer bereid om rechtstreeks met Vladimir Poetin te onderhandelen. Hij kan geen gesprekspartner zijn omdat hij te veel ernstige misdaden heeft begaan. Er bestaan andere diplomatieke manieren. Voor ons is het duidelijk dat Poetin en Zelensky nooit aan dezelfde tafel zullen zitten.’ 

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nodigde de paus in maart 2022 tijdens een telefoongesprek al een eerste keer uit naar Kiev. In mei van dit jaar bezocht president Zelensky de paus in Rome. Hij drong er toen bij de paus op aan dat de kerkleider de Russische agressie tegen zijn land strenger zou veroordelen. 

Vorige week kondigde Franciscus aan dat hij van plan is om naar Kosovo en andere kleinere Europese landen te reizen. Hij bevestigde meteen dat hij ook van plan is om eindelijk zijn vaderland Argentinië en mogelijks Uruguay te bezoeken. Maar een reis naar Oekraïne of Rusland is niet gepland. De pauselijke gezant en voorzitter van de Italiaanse bisschoppen, kardinaal Matteo Zuppi, zet ondertussen zijn pogingen voort om een pad naar vrede te vinden voor de oorlog in Oekraïne. Paus Franciscus kondigde na de Wereldjongerendagen aan dat zijn gezant na Kiev, Moskou en Washington ook van plan is om naar Peking te reizen. Het Vaticaan stelt eveneens voor om een interreligieuze ontmoeting voor vrede te organiseren in Abu Dhabi.  

Bron: Corriere della Sera/Sky24