Oekraïne: nuntius viert eucharistie in keukens en kelders

16/03/2022 - 10:00
Visvaldas Kulbokas, de pauselijke nuntius in Oekraïne
Visvaldas Kulbokas, de pauselijke nuntius in Oekraïne © Vatican Media

Aartsbisschop Visvaldas Kulbokas, de apostolische nuntius in Oekraïne, kondigt aan dat hij ondanks de Russische beschietingen en de te verwachten nieuwe humanitaire catastrofe in Kiev, waar nog 2 miljoen inwoners verblijven, het vertikt om de hoofdstad te verlaten. Wij blijven de humanitaire hulpverlening coördineren en de Heilige Stoel op de voet informeren over de situatie hier ter plaatse. Hij spreekt zijn dank uit voor het standpunt van paus Franciscus, die de Russische invasie ondubbelzinnig veroordeelde en eraan herinnerde dat een oorlog geen genade kent en ook onschuldige bejaarden, kinderen en baby’s doodt. 

Geen enkele reden kan een oorlog rechtvaardigen met duizenden dode burgers, honderden dode kinderen, verwoeste scholen en ziekenhuizen. Mgr. Kulbokas

Persoonlijk omschrijft mgr. Kulbokas de invasie van president Poetin als het ‘werk van de duivel’. Maar zelfs in de ergste situaties hebben wij de roeping om de dialoog op te zoeken. Hij doet ook een oproep tot alle gelovigen om actie te blijven voeren tegen deze oorlog en voor het herstel van de vrede. Er is al veel schade aangericht aan de woningen van burgers. Sinds het uitbreken van deze oorlog verblijven wij in gangen en kamers zonder ramen. Van een normaal leven is niet langer sprake, maar wij proberen contact te blijven houden met onze superieuren in Rome. Er heerst een enorme solidariteit en het is niet eenvoudig om alle hulpverlening vanuit Kiev te coördineren. Vele vrijwilligers riskeren hun leven om anderen te helpen. Ook geestelijk blijft hij de bevolking bijstaan, ook al moet hij eucharistie vandaag vieren in keukens, kerkcrypten of schuilkelders. Toch blijven wij bidden voor de agressor omdat ook hij onze broeder is, dezelfde God heeft en omdat God ons als broeders heeft geschapen. Wij blijven  bidden voor diegene die ons aanvalt, omdat het onze roeping is om hem te helpen zich te bekeren.

Bron: Il Giornale/Crux