Oekraïne: ‘Paus niét ingeschakeld als vredesbemiddelaar’

Paus Franciscus vertelde tijdens zijn terugkeer uit Hongarije over de inspanningen van de H. Stoel om de oorlog in Oekraïne mee te helpen beëindigen.
02/05/2023 - 14:23
Paus Franciscus op de terugvlucht uit Boedapest
Paus Franciscus op de terugvlucht uit Boedapest © Vatican Media

De entourage van de Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft duidelijk gemaakt dat het geen kennis heeft van een vredesmissie waarbij de Heilige Stoel betrokken zou zijn om het conflict met Rusland te helpen oplossen. President Zelensky heeft alvast niet ingestemd met dergelijke besprekingen namens Oekraïne, luidt het. 

Paus Franciscus vertelde op de obligate persconferentie tijdens zijn terugvlucht uit Boedapest over de inspanningen van de Heilige Stoel om de oorlog te helpen beëindigen en de terugkeer van Oekraïense kinderen die naar Rusland zijn ontvoerd mee mogelijk te maken. Hij gaf verder geen details over de diplomatieke inspanningen.

Kiev maakte snel duidelijk dat de paus niét werd gevraagd om namens Oekraïne te onderhandelen. Er werd wel bevestigd dat de Oekraïense premier, Denis Shmigal, tijdens zijn ontmoeting van vorige week donderdag paus Franciscus heeft uitgenodigd voor een bezoek aan het land.

Bron: CNN/Vida Nueva