Oekraïne: pro-Russische metropoliet riskeert 8 jaar cel

De orthodoxe metropoliet Jonatan verspreidde pamfletten met steunbetuigingen aan de Russische machtsovername.
13/01/2023 - 09:00
De protesten van Maidan in 2014
De protesten van Maidan in 2014 © Wikipedia

De Oekraïens-orthodoxe metropoliet Jonatan (73) van Tulchyn, een stad in West-Oekraïne vlakbij de grens met de Republiek Moldavië, moet in Oekraïne voor de rechtbank verschijnen voor zijn steun aan de Russische invasie en bezetting. De pro-Russische metropoliet heeft volgens de Oekraïense inlichtingendienst SBU pamfletten verspreid waarin hij opriep tot steun aan de Russische machtsovername en de wijzigingen van de landsgrenzen van Oekraïne. Ook op de website van zijn bisdom steunde hij de Russische bezetting en rechtvaardigde hij de oorlogsmisdaden. Bij een inval in zijn appartement en kerk werden bovendien nog verschillende andere bezwarende documenten in beslag genomen. 

President Volodymyr Zelenskyy nam de geestelijke eind december al het Oekraïense staatsburgerschap af. Hij dreigt nu ook nog bij verstek veroordeeld te worden voor staatsvijandige activiteiten en samenzwering. Daarvoor riskeert hij tot 8 jaar cel. 

Katholieke samenzwering 

De prominente Russisch-orthodoxe protodiaken Vladimir Vasilik zorgt dan weer voor ophef met een hevige uitval naar paus Franciscus en de katholieke Kerk. Vasilik was tot aan de Russische invasie een gezaghebbende stem over de kerkgeschiedenis in Rusland en Oost-Europa en publiceerde daarover zelfs in gerespecteerde westerse tijdschriften. Hij is nog altijd lid van de invloedrijke Liturgische Commissie van de Russisch-orthodoxe Kerk. In zijn kritiek op de kerstboodschap van paus Franciscus beschuldigt hij de paus en zijn Kerk van een samenzwering om de Oekraïens-orthodoxen op te nemen in de katholieke Kerk. De paus wordt beschuldigd van het smeden van erg sinistere complotten zoals de Revolutie van Maidan, die de Russische annexatie van de Krim in 2014 en de invasie van Oekraïne 2022 onvermijdelijk hebben gemaakt. De katholieke Kerk spant al sinds de 16de eeuw samen tegen Rusland en de orthodoxie, schrijft Vasilik. Nu is duidelijk dat het Vaticaan ook Maidan in 2014 organiseerde, al had hij dat enkele jaren geleden al eens als een complot van Scientology beschreven. 

Bron: Kathpress.at/Bitter Winter