Oekraïne veroordeelt voor het eerst een metropoliet

De pro-Russische kerkleider uit Centraal-Oekraïne werd veroordeeld tot een voorwaardelijke straf.
15/05/2023 - 14:50
Het centrum van Kiev
Het centrum van Kiev © Wikipedia

Metropoliet Iosaf van het Oekraïense bisdom Kirovohrad en zijn secretaris zijn door de districtsrechtbank van Kropyvnytskyi veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar wegens het verspreiden van Russische propaganda. De straf wordt niet uitgevoerd mits hij zich in die periode aan enkele afspraken houdt. Iosaf is de eerste hooggeplaatste kerkleider van de Oekraïens-orthodoxe Kerk van het patriarchaat van Moskou die in Oekraïne tot een dergelijke zware straf wordt veroordeeld. 

Volgens de Oekraïense veiligheidsdienst SBU hebben metropoliet Iosaf en zijn secretaris constructief meegewerkt aan het onderzoek, waardoor zij strafvermindering kregen.

De rechtbank acht het bewezen dat de kerkleider en zijn secretaris Roman Kondratiuk publiekelijk de inval in Oekraïne hebben goedgekeurd en hebben aangezet tot religieuze haat in de oblast ten gunste van Rusland. Op hun bevel werd in Russische drukkerijen gedrukte vijandige propagandaliteratuur uitgedeeld aan parochianen in hun kerken. De metropoliet stond in voortdurend contact met patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe Kerk en voerde zijn instructies in verband met de rechtvaardiging van de Russische agressie en bezetting nauwgezet uit. De rechtbank verbiedt het duo een jaar lang aan het hoofd te staan van een religieuze administratie of een bisdom te leiden.

Bron: Rai