Oekraïne: Wordt kerk van het patriarchaat van Moskou verboden?

Het Oekraïense parlement zegt dat de wet het internationaal recht op gewetensvrijheid blijft respecteren.
11/10/2023 - 12:20
De Hemelvaartkerk van het Lavrovklooster in Kiev
De Hemelvaartkerk van het Lavrovklooster in Kiev © Wikipedia

Volgens diverse media zijn 240 van de 250 leden van het Oekraïense parlement (Rada) voorstander van een wetswijziging, waarmee de Oekraïens-orthodoxe Kerk (UOC), die tot aan de Russische invasie onder het patriarchaat van Moskou viel en zich enige tijd daarna wel distantieerde van Moskou, de facto zou verboden worden. De oorspronkelijke versie van het Wetsontwerp 8371 (‘Over de vrijheid van geweten en religieuze organisaties’) werd al in de lente aan de parlementsleden voorgelegd. Maar het kreeg toen geen meerderheid. Het voorstel kreeg destijds onder meer kritiek van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samewerking in Europa (OVSE). 

Volgens het Oekraïense parlementslid Oleg Dunda bestaat er weinig twijfel over dat de wetswijziging dat maandag werd ingediend in de Rada wordt gestemd, omdat er daarvoor slechts 226 parlementsleden goedkeuring moeten geven. De meerderheid van de parlementsleden blijft de UOC overigens als een structureel onderdeel van de Russisch-Orthodoxe Kerk beschouwen. 

Dam tegen Russische invloed

Het wetsvoorstel is oorspronkelijk ingediend door de Oekraïense premier, op aanbeveling van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad, als onderdeel van de inspanningen om Russische beïnvloeding de pas af te snijden. Volgens specialisten wil het wetsvoorstel het voor religieuze organisaties in Oekraïne die onder de invloed staan van de Russische Federatie onmogelijk maken om nog langer actief te zijn in Oekraïne. In het wetsvoorstel wordt Rusland niet bij name genoemd, maar letterlijk is er sprake over ‘organisaties waarvan de controle zich buiten Oekraïne bevindt, in een staat die gewapende agressie uitvoert tegen Oekraïne’).

De herziening van het voorstel van eerder dit jaar betreft de vermelding dat de uitvoering in overeenstemming moet zijn met de normen van het internationaal recht op het gebied van gewetensvrijheid en de verplichtingen van Oekraïne in verband met toetreding tot de Raad van Europa. Maar volgens de leiding van de UOC betekent dit in de praktijk dat de UOC en haar organisaties verboden worden. 

Bron: Reuters/WFDD