Oekraïne zaait verdeeldheid onder orthodoxe Kerken
De erkenning van de autocefalie van de Oekraïens-orthodoxe Kerk zaait verdeeldheid in de orthodoxe wereld. Het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou nam al eerder sancties tegen het oecumenische patriarchaat van Constantinopel, dat groen licht gaf voor de onafhankelijkheid van de Oekraïens-orthodoxe Kerk van het patriarchaat van Kiev. Maar ook enkele andere orthodoxe Kerken zijn geneigd om dat voorbeeld te volgen.
De kerkcrisis over Oekraïne heeft een onmiddellijke impact op de oecumenische dialoog met de katholieke Kerk. Kardinaal Kurt Koch
De Servisch-orthodoxe patriarch Irinej vergeleek de oecumenische patriarch alvast met Pontius Pilatus, die zijn handen in onschuld waste. Toch zegt Irinej dat hij geen partij wil kiezen voor Moskou noch Constantinopel. Zijn reactie moet ook begrepen worden vanuit de roep naar een autonome Kerk in Macedonië en Montenegro, waar sommige groepen een onafhankelijke orthodoxe Kerk, los van Belgrado, willen.
De Grieks-katholieke grootaartsbisschop Svevchuk steunt de beslissing van het oecumenische patriarchaat. Oekraïne heeft het recht op onafhankelijkheid en erkenning voor zijn religieuze verleden, eigenheid en cultuur. De kerkleider klaagt de houding van het patriarchaat van Moskou aan dat met dreigementen, afpersing en allerhande ultimatums Constantinopel onder druk probeerde te zetten om de autocefalie niet te erkennen. Maar volgens kardinaal Kurt Koch, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen, dreigt de klok op het vlak van de oecumene jaren teruggedraaid te worden. We kunnen ervan uitgaan dat de Russisch-orthodoxe Kerk haar deelname aan de orthodox-katholieke dialoog zal opschorten zolang er geen oplossing is voor dit geschil. Wanneer een lid van het lichaam van Christus lijdt, lijden ook de andere leden.
Bron: Crux/Kathpress.at