Oekraïne: Zet druk op Rusland om bloedvergieten te stoppen

De Europese commissies van Justitia et Pax roepen op tot multilaterale druk op de Russische Federatie om de oorlog in Oekraïne eindelijk te stoppen.
14/02/2024 - 09:55

Op een bijeenkomst in Berlijn publiceerden de 32 commissies voor Rechtvaardigheid en Vrede een oproep waarin ze hun solidariteit en verbondenheid betuigen met de Oekraïners die lijden onder de oorlog. Hun bijeenkomst zou aanvankelijk plaatsvinden in Lviv, Oekraïne, en had precies als bedoeling dat land een hart onder de riem te steken. Maar de situatie werd als te onveilig beoordeeld.

In hun verklaring benadrukken de organisaties, opgericht door bisschoppenconferenties om zich uit te spreken over armoede en onrecht, de diepe impact van het conflict: ‘De niet uitgelokte Russische invasie op grote schaal in Oekraïne, inclusief bombardementen op de burgerbevolking, oorlogsmisdaden en wrede bezetting, heeft meer dan 6 miljoen mensen gedwongen hun thuisland te verlaten en hun toevlucht in het buitenland te zoeken. Bovendien zijn 3,6 miljoen mensen intern ontheemd geraakt.’

Er is dankbaarheid voor het besluit van de Europese Raad om onderhandelingen over EU-lidmaatschap met Oekraïne te starten. De verklaring benadrukt het belang van versterkte culturele, economische en persoonlijke banden.

Met een oproep om ‘alle beschikbare diplomatieke middelen op het niveau van multilaterale samenwerking in te zetten om de druk op de Russische Federatie te verhogen om een einde te maken aan het bloedvergieten, het lijden en de aanvallen op de grondslagen van het internationaal recht, de mensenrechten en de internationale vredesorde’, eindigt de verklaring.

Bron: Vatican News