Olav Fykse Tveit tot bisschop van het Noorse Trondheim gewijd

Olav Fykse Tveit groeide dankzij zijn charisma uit tot een van de belangrijkste oecumenische leiders in de geschiedenis van de Wereldraad van Kerken.
12/05/2020 - 10:40
De bisschopswijding van Olav Fykse Tveit
De bisschopswijding van Olav Fykse Tveit © Magne Vik Bjørkøy/(Lutherse) Kerk van Noorwegen

Dr. Olav Fykse Tveit, van 2010 tot 2020 secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken (WCC), werd zondag in de historische kathedraal van Nidaros, de middeleeuwse naam van het Noorse Trondheim en het eeuwenoude bedevaartsoord, tot bisschop van Nidaros en officieel aangesteld tot voorzitter van de evangelisch-lutherse bisschoppenconferentie van Noorwegen. Als gevolg van de coronapandemie vond de plechtigheid met een beperkt aantal aanwezigen plaats en was de dienst live online te volgen. Fykse Tveit volgt Helga Haugland Byfuglien op, de eerste vrouw ooit die de post bekleedde.

In zijn homilie stond ds. Fykse Tveit stil bij Johannes 15, 1-9, de passage over Jezus als ware wijnstok. Daarin spoort Jezus zijn leerlingen aan om veel vrucht te dragen op het vlak van geloof, hoop en liefde. Dit is de taak van de Kerk in deze wereld: Gods liefde prediken en demonstreren, zodat wij de kracht, de wil en het vermogen krijgen om van anderen te houden.

WCC-moderator dr. Agnes Abuom en waarnemend secretaris-generaal ds. Ioan Sauca verwezen naar de unieke en tumultueuze omstandigheden van de wereldwijde pandemie. Zij feliciteerden de voormalige secretaris-generaal van de WCC met zijn nieuwe ambt aan het hoofd van de Lutherse Volkskerk in zijn land. Moge de Kerk van Noorwegen een gemeenschap van hoop en een veilige haven zijn, maar dan een die nooit comfortabel is. Moge zij een baken van hoop zijn voor de hele mensheid.

Bron: WCC