Olivier Ribadeau Dumas wordt rector van Lourdes

De nieuwe rector Olivier Ribadeau Dumas moet ervoor zorgen dat de pastorale zorg voor de bedevaarders opnieuw op de eerste plaats komt.
02/09/2021 - 12:21
Olivier Ribadeau Dumas
Olivier Ribadeau Dumas © ORDUMAS@twitter

Olivier Ribadeau Dumas (58), tot voor kort de secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie van Frankrijk (CEF), is benoemd tot rector van het Franse bedevaartsoord Lourdes. Hij volgt er André Cabes op, die pas sinds 2015 rector was. Ribadeau Dumas, die oorsponkelijk op 1 januari 2020 als vicaris in het aartsbisdom Parijs aan de slag zou gaan, heeft als organisator van de jongerenbedevaarten (tussen 1994 en 1996) en de bedevaarten voor de regio Île-de-France een band met het Mariaheiligdom.

Over het vertrek van André Cabes wordt druk gespeculeerd. Dat zou volgens Franse media, onder meer de doorgaans goedingelichte krant La Croix, samenhangen met een  discussie over het financiële beleid in Lourdes. Op 6 juni werd mgr. Antoine Hérouard, de hulpbisschop van Rijsel, door paus Franciscus als pauselijk gezant naar Lourdes gestuurd om er te waken over de spirituele vruchten van het populaire Franse bedevaartsoord. Daarmee trok paus Franciscus de controle over het bestuur van het bedevaartsoord (tijdelijk) naar zich toe. De vervanging zou verband houden met het financieel-economische beleid in het bedevaartsoord, dat ten koste zou gaan van de pastorale zorg voor de zieken en de andere pelgrims.

Bron: La Croix/ND