Olympische klok verhuist naar Notre-Damekathedraal

Elke winnaar in het Stade de France mocht tijdens de Spelen de olympische klok luiden. Die zal in Parijs blijven klinken... in de Notre-Dame.
26/08/2024 - 15:33
Onze Nafi Thiam luidt op 9 augustus de olympische klok in het Stade de France na haar overwinning in de zevenkamp bij de vrouwen
Onze Nafi Thiam luidt op 9 augustus de olympische klok in het Stade de France na haar overwinning in de zevenkamp bij de vrouwen © BelgaImage/AFP

Atletieknummers in het Stade de France werden tijdens de Olympische Spelen van Parijs 2024 steevast afgesloten met het luiden van de olympische klok door de winnaar. 

Na de Paralympische Spelen zal de klok verhuizen naar de Notre-Damekathedraal om daar, gekoppeld aan twee andere klokken, te klinken tijdens elke eucharistieviering. 

De bronzen klok weegt 500 kg en vertoont naast de olympische ringen ook het opschrift Paris 2024. Ze werd besteld door het Olympisch Comité bij de gieterij Cornille Havard, ook de 'de laatste klokkenmaker van Frankrijk' genoemd. In 2013 produceerde het Normandische bedrijf negen nieuwe klokken voor de Notre Dame om het 850-jarig jubileum van de kathedraal te vieren. Ze werden geïnstalleerd in de noordelijke toren. Acht van die klokken werden beschadigd in de brand van 2019 en vervolgens door hetzelfde bedrijf gerestaureerd. 

De grootste klok van de kathedraal, gekend als 'le bourdon Emmanuel', bevindt zich in de zuidelijke toren. Emmanuel werd niet door de brand getroffen. 

'De klok van de Olympische Spelen is niet bestemd voor een van de twee kathedraaltorens,' legt priester Ribadeau Dumas uit. 'Ze zal samen met twee andere klokken, die nieuw gegoten worden door hetzelfde bedrijf, binnen in de kathedraal worden geplaatst, in de galerij, niet ver van het orgel. Deze drie klokken zullen samen luiden tijdens de mis, op het moment van de consecratie. Ze zullen de klokken vervangen die hingen bij de kruising van de dwarsbeuken tot de brand die plek volledig verwoestte.'

Bronnen: La Croix (Frans) - OSV (Engels)