Omstreden film over seksueel misbruik in wereldpremière

Grâce à Dieu, een Franse film over seksueel misbruik in de kerk, is een belangrijke kanshebber voor de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.
09/02/2019 - 10:00
Grace à Dieu
Grace à Dieu © François Ozon

Vrijdagavond is de film Grace à Dieu (Lof zij God) van de Franse succesregisseur François Ozon op de Berlinale, het internationale filmfestival in Berlijn, in wereldpremière gegaan. Ozon vertelt het verhaal van tien jongeren die in de jaren 1970 als scout werden misbruikt door hun aalmoezenier, de priester Bernard Preynat. Alexander, een van de slachtoffers, leeft in Lyon met zijn vrouw en kinderen. Op een dag ontdekt hij dat de priester die hem misbruikte toen hij bij de scouts zat, nog steeds priester is en bovendien nog altijd met kinderen werkt. Hij besluit actie te ondernemen en krijgt al snel steun van twee andere slachtoffers. Ozon schetst het leven van de intussen volwassen slachtoffers en klaagt de muur van stilte over het misbruik aan. Op 3 april komt de film in ons land in de filmzalen.

De film is controversieel omdat het proces van de Franse, intussen uit het ambt gezette priester nog volop bezig is. In principe beleeft de film op 20 februari zijn Franse première, maar de advocaten van Preynat proberen dat met alle middelen te voorkomen. Volgens hen maakt Grace à Dieu nu al het proces van hun cliënt, zonder recht op verdediging. Zij vrezen dat de release van de film in Frankrijk nefast zal zijn voor de strafmaat voor Preynat.

Bron: La Croix/Kathpress.at