Ondergesneeuwde zusters gered

Een 30-tal zusters uit Salzburg was door de overvloedige sneeuwval tien dagen lang van de buitenwereld afgesneden.
19/01/2019 - 11:00
Het klooster van de zusters aan de Kinderalm
Het klooster van de zusters aan de Kinderalm © Salzwiki

Oostenrijkse reddingsdiensten hebben eind van de week een dertigtalzusters van Bethlehem gered door de compleet ondergesneeuwde weg naar hun klooster opnieuw toegankelijk te maken. Voor de slotzusters, die normaal een onopgemerkt bestaan van gebed, eten en stille arbeid met twee gemeenschappelijke gebedsdiensten per dag leiden, werd het een belevenis die veel belangstelling in de Oostenrijkse media met zich mee bracht. Het slotklooster van de zusters ligt op afgelegen hoogte aan de Kinderalm in Pongau (Salzburg).

De zusters, die zich in 1985 op vraag van de aartsbisschop van Salzburg op de Kinderalm vestigden en waarvan de spiritualiteit nauw aansluit bij die van de kartuizers, werden ruim een week geleden door de hevige sneeuw verrast en raakten van de buitenwereld afgesneden. Maar moeder overste Laure-Marie getuigde na afloop dat de kloosterzusters uiteraard wel bezorgd waren, maar nooit gepanikeerd hebben, ook al was hun klooster Maria im Paradies op 1.300 meter hoogte door de hevige sneeuwval ruim tien dagen van de buitenwereld afgesneden. Zuster Laure-Marie: We beschikten al die tijd over voedsel, brandstof en voldoende materiaal, zoals dekens, om ons warm te houden. Wij zijn erg blij dat de weg vrij is. Maar het ging ons altijd goed.

Zeven gasten werden eerder door een bergreddingsteam naar de vallei gebracht. Maar ondanks de barre omstandigheden weigerden de zusters zelf hun klooster in de steek te laten. Volgens burgemeester Manfred Brugger was er altijd contact met de zusters en moesten omgevallen 40 bomen en een pak sneeuw verwijderd worden om het klooster bereikbaar te maken. Zuster Birgit vertelde dat de zusters wel wat sneeuw gewoon zijn, maar dit jaar is er wel extreem veel sneeuw.

Bron: Kathpress.at