Ondergrondse Slovaakse bisschop overleden

De 93-jarige Slovaakse bisschop Dominik Kalata is overleden.
27/08/2018 - 14:23

De Slovaakse bisschop Dominik Kalata is vrijdag in Ivanka aan de Donau, nabij Bratislava, gestorven. Hij werd 93. De jezuïet wordt aanstaande woensdag begraven. Dominik Kalata werd destijds in het communistische Tsjechoslowakije in het geheim tot priester en later tot bisschop gewijd. Hij was een van de getuigen van de zogeheten zwijgende Kerk, de onderdrukte en vervolgde katholieke Kerk ten tijde van de communistische overheersing in Oost-Europa.

Dominik Kalata werd op 19 mei 1925 in Nowa Biala geboren, in een kinderrijk en bemiddeld gezin. Hij liep school bij de jezuïeten in het Slovaakse bedevaartsoord Levoca. In 1943 trok hij naar het noviciaat van de jezuïeten in Roznava. Na de ontbinding van alle kloosterordes en religieuze congreagties door de overheid werd hij naar het kamp van Bohosudov gestuurd, waar hij dwangarbeid moest verrichten. Daarna moest hij als elektricien aan de slag.

Nog in voller Koude Oorlog werd hij in 1961 in het geheim benoemd tot hulpbisschop van Roznava en tot bisschop gewijd. In 1963 werd hij opnieuw gearresteerd. Daarna verbleef hij ruim 5 jaar in heropvoedings- en strafkampen, tot hij tijdens de Praagse Lente werd vrijgelaten. In maart 1969 vluchtte hij naar Oostenrijk. Vanaf 1974 vestigde hij zich bij de jezuïeten in Innsbruck en voltooide er ook zijn theologische studies. Na de Fluwelen Revolutie van 1989 keerde hij terug naar zijn geboorteland, waar hij van 1993 tot 2005 nog professor was aan de Theologische Faculteit van Trnava.

Bron: Kathpress.at