Onderwijs en armoedeorganisaties samen tegen kinderarmoede
Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits heeft in Roeselare het project Samen tegen onbetaalde schoolfacturen gelanceerd. Volgend schooljaar krijgen 30 middelbare scholen een traject op maat om armoede en onbetaalde facturen aan te pakken. Het gaat om een unieke samenwerking tussen de armoedesector en de onderwijswereld. Marc Justaert, voorzitter van Welzijnszorg: Liefst 70 procent van de scholen wordt geconfronteerd met onbetaalde schoolfacturen. Meestal omdat de ouders de middelen niet hebben om de facturen te betalen. Hun inkomen is te laag, ze hebben andere hoge kosten zoals huur, energie, gezondheidszorg … Scholen beschikken nog niet over een duidelijke procedure om hiermee om te gaan, of het blijft bij enkele vage richtlijnen. Nochtans stelt zich zowel voor de ouders, de kinderen als de school een groot probleem. Het probleem erkennen is een eerste stap. Het probleem aanpakken is echter heel wat moeilijker.
We hopen met alle partners te zorgen voor een verderzetting van dit project én dit traject een structurele plaats te geven in het onderwijsbeleid. Marc Justaert
Hefboom tegen armoede
Volgens Bert D’hondt, medewerker Politiek Beleid van Welzijnszorg, wordt 12 procent van de kinderen in Vlaanderen geboren in een kansarm gezin. Onderwijs is een van de belangrijke hefbomen om de armoedespiraal te doorbreken. Een diploma verkleint de kans om in armoede te belanden. Scholen krijgen vaak te maken met onbetaalde schoolfacturen, wat hun werkingsbudget onder druk zet, maar tegelijk hen met de neus op de feiten drukt: armoede is ook voor hun leerlingen een probleem. Scholen slagen er niet altijd in een passend antwoord te bieden, getuige daarvan is het groeiend aantal scholen dat een beroep doet op incassobureaus.
Traject op maat
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, Welzijnszorg en Cera slaan nu de handen in elkaar voor het project Samen tegen onbetaalde schoolfacturen. Een vormingswerker, ervaringsdeskundige in de armoede en de pedagogische begeleidingsdiensten van de onderwijskoepels zullen de school een jaar lang begeleiden. De school zelf stelt een geëngageerd armoedeteam samen.
Marc Justaert: Volgend schooljaar al willen we 30 secundaire scholen ondersteunen met een traject op maat. In het traject zijn 7 contactmomenten voorzien tussen de school en de projectmedewerkers. Samen zoeken ze naar concrete oplossingen en acties op maat van de school. Scholen die interesse tonen kunnen zich tot 19 mei 2017 aanmelden. Het is de bedoeling scholen te kiezen uit verschillende regio’s, onderwijsvormen, onderwijskoepels en met een verschillende sociale mix. Alle informatie is hier te vinden.
Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits gelooft alvast in het succes: Heel wat scholen hebben ervaring met onbetaalde schoolfacturen. Een visie ontwikkelen over hoe omgaan met armoede en het menswaardig innen van facturen vraagt een andere manier van denken. Vaak gaat het niet om grote maatregelen, wel om een bewustzijn. Scholen kunnen bijvoorbeeld maandelijks een rekening sturen in plaats van drie maal per jaar of kiezen om samen te werken met een lokale cultuurorganisatie voor een klasuitstap. Het is belangrijk dat scholen worden aangemoedigd om een kostenbeheersend beleid te voeren. Dat vraagt een voorzichtige en doordachte aanpak op maat van school.
Bron: Welzijnszorg