Onderzoekscommissie naar misbruik in de Kerk

De Parlementaire onderzoekscommissie gaat al eind oktober van start.
03/10/2023 - 19:34
De Kamer
De Kamer © De Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers

Op uitnodiging van Vooruit heeft de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers vandaag beslist tot de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de katholieke Kerk. Daarbij wordt de focus gelegd op de slachtoffers, die in de commissie uitvoerig aan bod zullen komen. Zij staan centraal. De oprichting van de commissie is het gevolg van de documentaire ‘Godvergeten’ op VRT Canvas. 

De commissie zal ook de aanbevelingen evalueren van de bijzondere commissie die 12 jaar geleden het kindermisbruik in de Kerk heeft onderzocht. Zij zal ook bekijken hoe de Kerk kan geresponsabiliseerd worden voor de impact die het misbruik heeft gehad. CD&V Servais Verherstraeten vertelde VRT Nieuws: ‘Bisschop Bonny heeft gezegd dat hij meer wilde doen dan de Kerk tot nog toe heeft gedaan. Dat is een goede zaak. Ik denk dat we de Kerk moeten horen om te bekijken hoe we dat kunnen concretiseren.’ Ook de financiering van de Kerk zal aan bod komen, maar in het kader van die responsabilisering. De commissie gaat na hoe ze de Kerk ertoe kan aanzetten beter haar verantwoordelijkheid te nemen om misbruik te voorkomen en met meldingen om te gaan.

De nieuwe onderzoekscommissie behandelt volgens de plannen ook misbruik buiten de kerk. Zij krijgt tot 31 maart de tijd om conclusies en aanbevelingen te formuleren. Maar volgens Belga is het niet uitgesloten dat wordt verder gewerkt tot in de volgende legislatuur.

Bron: VRT Nieuws/De Standaard