Ongeschoeide karmelieten stellen nieuwe kaas voor: ‘Carmel’

De ‘Carmel’-kaas wordt geproduceerd in samenwerking met de Kaasboerderij ’t Groendal in Roeselare.
06/09/2023 - 18:02

Bij de ongeschoeide karmelieten in Brugge is een nieuwe ‘paterkaas’ voorgesteld. De paters karmelieten van Brugge, Gent en Antwerpen knopen met hun zachte, volle en romige kaas aan bij een oude traditie. Hij is lactosevrij, geschikt voor vegetariërs en gemaakt van melk van West-Vlaamse koeien. 

De kloosterorde van de karmelieten dankt zijn naam aan de berg Karmel in Jeruzalem. Het mag dan ook geen verwondering wekken dat de allereerste karmelietenkaas ooit de naam de ‘Carmel’ heeft gekregen, een verwijzing naar deze plaats in het Heilige Land die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de orde van de ongeschoeide karmelieten. De groep kluizenaars werd in 1247 door de paus als bedelorde erkend. 

Ook na de splitsing binnen de orde in de zestiende eeuw bleven de ongeschoeide karmelieten trouw aan hun strenge kloosterregel, waarbij zij ook in eigen onderhoud moeten voorzien. Daardoor specialiseerden de paters zich onder meer in de productie van voeding en drank voor eigen gebruik en om door te verkopen als een manier om het klooster in stand te houden.

Vaak beschikten kloosters over een eigen boerderij, waarbij kaas een logisch nevenproduct werd van de melk van hun koeien.

Pater Paul De Bois, provinciaal overste van de Vlaamse Karmelieten: 'Al sinds mensenheugenis zijn de meeste kloosterorden verantwoordelijk voor hun eigen levensonderhoud.

Het produceren van voeding en drank voor eigen gebruik en voor de verkoop, is dus een manier om een klooster in stand te houden.

We hebben in Vlaanderen twee grote kloosters die dateren uit de 17de eeuw. Zulke gebouwen onderhouden en in stand houden kost geld. Ook het levensonderhoud van de broeders en een kwalitatieve zorg voor onze oudere paters moet verzekerd blijven. Dus zijn we creatief op zoek gegaan naar een nieuw initiatief.’

(vervolg na de afbeelding)
 

Bij gebrek aan eigen koeien en melk, lag het voor de hand om uit te kijken naar samenwerking
Bij gebrek aan eigen koeien en melk, lag het voor de hand om uit te kijken naar samenwerking © Jan Darthet


Pater Paul De Bois: ‘Bij gebrek aan eigen koeien en melk, lag het voor de hand om uit te kijken naar een waardevol partnerschap. Dat werd gevonden in de samenwerking met de familie Deweer van de Ambachtelijke Kaasboerderij ’t Groendal (Rumbeke)’.

Johan Deweer: ‘We hebben onze ziel gelegd in de ontwikkeling van Carmel. We waren geflatteerd toen de paters Ongeschoeide Karmelieten ons de vraag stelden. We zijn er met volle goesting op beginnen te werken. Het heeft tijd gekost, maar we zijn fier op het resultaat.’

De Kaasboerderij ’t Groendal legt zich toe op de productie van ambachtelijke kazen met bijzondere aandacht voor duurzaamheid en lokale verandering. De Rumbeekse kaasboerderij viel internationaal al verschillende keren in de prijzen tijdens de World Cheese Awardcompetitie. Vorig jaar werden zelfs zes medailles gewonnen op de World Cheese Awards. Sinds kort beschikt het bedrijf over een nieuwe kaasmakerij.


Gastvrijheid

Bij de voorstelling van de kaas in Brugge werd ook benadrukt dat de kaasproductie en het delen daarvan aansluit bij de eeuwenoude traditie van gastvrijheid in de karmelietenkloosters. Die gastvrijheid kan met niets beter bekroond worden dan met het delen van ambachtelijke kaas, met een glas bier of wijn… Om de filosofie van de karmelieten trouw te blijven, voor wie stilte, éénvoud en consuminderen belangrijke thema’s zijn, zal de karmelietenkaas in beperkte oplages bereid worden van niet meer dan 500 exemplaren per klooster per maand.

www.karmelietenkaas.be