Onrust over antibekeringswet in India
Open Doors sprak woensdag bij de voorstelling van de Ranglijst Christenvervolging haar ongerustheid uit over de onverdraagzaamheid en geloofsvervolging in India. In het rapport staat te lezen dat het geweld tegen christenen in India dramatisch is toegenomen sinds premier Narendra Modi in 2014 aan de macht kwam en in 2019 werd herkozen. Hindoe-extremisten zetten hun gewelddadige aanvallen tegen christenen en kerken onverminderd voort.
Maar ook in het nieuwe jaar blijft India de ingeslagen weg bewandelen. Onder impuls van de hindoenationalistische BJP van de premier is er in de deelstaat Madhya Pradesh sinds kort een nieuwe, strenge antibekeringswet van kracht die strenge sancties oplegt voor bekeringen onder invloed van valse verklaringen, vleierij, bedreigingen, druk, dwang, huwelijk of andere frauduleuze middelen.
Ook voor een vermeende poging tot bekering door onderwijs of goede werken kan de sanctie oplopen tot 10 jaar gevangenisstraf.
De nieuwe wet impliceert dat iemand die in Madhya Pradesh van geloof wil veranderen dat al zestig dagen voordien moet melden bij de overheid. De bekering van meerdere personen tegelijk wordt vrijwel onmogelijk gemaakt. De woordvoerder van de katholieke Kerk Maria Stephan waarschuwt voor de gevolgen van de nieuwe wet. Gratis onderwijs - zoals in de katholieke scholen - of het aanbieden van werk aan een arme kan voortaan als een poging tot bekering geïnterpreteerd worden en dus met zware gevangenisstraffen bestraft worden. Deze wet geeft een quasi onbeperkte macht aan radicale hindoes. Hij zorgt ervoor dat het loutere vermoeden van gedwongen bekering voldoende is om iemand voor de rechter te brengen.
Volgens Maria Stephan zijn ook andere Indiase staten onder controle van de BJP van plan om dergelijke wetten goed te keuren, al kunnen die ook altijd voor het Hooggerechtshof aangevochten worden.
Bron: Vaticannews.va