Ontdek wat Lode Aerts gezegd heeft tijdens de persconferentie

Op zijn voorstelling aan de pers gaf de nieuwe bisschop van Brugge een gedreven indruk. Hij voelt zich gedragen en wil ook zo aan de slag: samen.
01/12/2016 - 20:28

Als vicaris voor jeugdpastoraal en nadien voor vorming was Lode Aerts in het bisdom Gent altijd gewoon om in teamverband samen te werken. En zo is hij ook van plan om als bisschop te werken, zei hij op de persconferentie, nadat hij zijn dankbaarheid had uitgedrukt voor het vertrouwen dat hem wordt geschonken door de paus en veel kerkwerkers hier.

Ik ben er zeker van dat ik ook in Brugge zo’n sterke groep medewerkers zal vinden.

Meteen noemde de nieuwe bisschop enkele mensen en groepen bij naam: de Ark van Jean Vanier in Moerkerke-Brugge, waar mensen met een beperking samenleven in een soort gezinsverband; de Sint-Michielsbeweging die zich inzet voor jongeren en mensen in armoede; collega’s uit het vormingswerk in Torhout; en verder vele vrienden, collega’s op het grootseminarie en religieuzen.

Vriendschap en menselijkheid

Die opsomming bracht de theoloog bij zijn visie op wat kerk-zijn is.

De Kerk is geen eenmanszaak, maar een volk: mensen die zich aangesproken weten door God en die door hun verbondenheid een teken stellen dat God liefde is. Mgr. Lode Aerts

Dat keert als een refrein terug sinds de eerste Kerk: Een christen alleen is er geen. Ik merk het ook bij mezelf, zei de nieuwe bisschop eerlijk en eenvoudig. Om geloofwaardig over God te spreken, kon ik op mijn eentje niets uitrichten. Mijn spreken had de ruggensteun nodig van medegelovigen die samen met mij het vertrouwen op God handen en voeten gaven. Het lukte niet zonder hun vriendschap, hun humaniteit, hun inzet en vertrouwen.

Mgr. Aerts deelt met aartsbisschop Jozef De Kesel, die al in het bisdom Gent zijn collega en vriend was, een nuchtere kijk op de situatie van de Kerk vandaag. Hij wil vol inzetten op vitale geloofsgemeenschappen en die alle kansen geven om het evangelie op een gastvrije manier aan te bieden en te beleven, zonder enige opdringerigheid en met groot respect voor iedereen.

Niemand hoeft te geloven. Repect voor de overtuiging kan perfect samengaan met een complexloze vrijmoedigheid.

Authentiek getuigenis

Het is niet goed dat christenen zich opdringen, zei Mgr. Aerts nog. Maar ze hoeven zich ook niet te schamen. Het geloof is, wat mij betreft, het beste wat me ooit is overkomen. Het is de ervaring dat God mij aanvaardt zoals ik ben, dat ik me voor Hem niet beter moet voordoen dan ik ben, dat Hij met mij door het leven gaat en dat zijn hand me nooit laat vallen.

En hij besloot met een uitspraak die herkenning zal opwekken bij al wie met hem te maken kreeg als vicaris voor jeugdpastoraal of later voor vorming: Het is mijn grootste vreugde wanneer ik merk dat dit vertrouwen ook andere mensen doet openbloeien en hen juist vrij en zelfstandig maakt. Het is om dat geloof uit te dragen, dat ik de taak van bisschop op mij wil nemen.

Mgr. De Kesel was zichtbaar geëmotioneerd toen hij resumeerde:

Kortom, Lode is een goede mens, zonder grote eigendunk en met een groot hart.

De bisschopswijding van Lode Aerts is op 4 december 2016 om 15.00 uur in de Brugse Sint-Salvatorskathedraal.

Foto © Kerknet, Koen Vlaeminck