Ontmoeten paus Franciscus en patriarch Kirill elkaar in herfst?

De aankondiging van de deelname van de paus en patriarch Kirill aan het Congres van Wereldreligies in Kazakstan zorgt voor speculatie.
06/06/2022 - 11:00
Paus Franciscus en patriarch Kirill
Paus Franciscus en patriarch Kirill © OSR/SIR

Na de gemeenschappelijke bevestiging van de Heilige Stoel en Kazachstan van woensdag dat paus Franciscus zal deelnemen aan het Congres van Wereldreligies en vlak daarna  ook de aankondiging in de krant Astana Times dat ook patriarch Kirill voor het congres naar Kazachstan reist, wordt opnieuw volop gespeculeerd over een mogelijke tweede ontmoeting van de paus met de Russische patriarch. Ze zagen elkaar voor het eerst op Cuba. De paus had nochtans in april, in een interview met een Argentijnse krant, de speculaties daarover de kop ingedrukt met als belangrijkste argument dat een dergelijke ontmoeting een verwarrend signaal zou geven. 

Hetpatriarchaat van Moskouis fel gewonnen voor zo’n ontmoeting op het zevende wereldcongres van half september in de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan, waarmee de Russisch-orthodoxe Kerk internationaal haar blazoen denkt op te kunnen poetsen, terwijl patriarch Kirill fel aan prestige heeft verloren en voor zijn onvoorwaardelijke steun aan Vladimir Poetin zelfs bijna op een EU-sanctielijst terecht kwam. Feit is dat beide kerkleiders op hetzelfde moment op dezelfde plaats aanwezig zijn, terwijl het onwaarschijnlijk wordt geacht dat de oorlog in Oekraïne dan al voorbij zou zijn. 

Bron: Astana Times/KNA