Ontmoetingsdagen religieuzen in Blankenberge

Mannelijke en vrouwelijke religieuzen ontmoetten elkaar rond Laudato si’, de groene encycliek van paus Franciscus.
06/02/2017 - 08:08

Van woensdag 18 tot vrijdag 20 mei kwamen 165 vrouwelijke en mannelijke hogere oversten en raadsleden van verschillende religieuze congregaties en ordes samen in de Duinse Polders in Blankenberge. Het thema van deze ontmoetingsdagen was: Laudato Si’: een dringend appel tot handelen.

Karel Malfliet, stafmedewerker bij Ecokerk, pater Jacques Haers, jezuïet en docent aan de KU Leuven, en Willem Staes, medewerker Pax Christi Vlaanderen, brachten meer inzicht in de groene encycliek van paus Franciscus.

Ecologie, christelijke spiritualiteit en sociale leer

De band tussen ecologie, de christelijke spiritualiteit en de sociale leer van de Kerk liep als een rode draad doorheen deze driedaagse. In verschillende tussenkomsten werd de rijke inhoud van de encycliek op een enthousiaste manier belicht, met verwijzing naar de theologische achtergronden. Ook de impact van nalatigheid inzake milieubeheer en klimaatverandering op de wereldwijde, politieke relaties, kwam uitvoerig aan bod.

Heelheid van de schepping

De verantwoordelijken van de religieuze congregaties in Vlaanderen willen op die manier een bijdrage leveren aan de bezinning over de heelheid van de Schepping, zegt pater Jef Matton, de voorzitter van de Unie van Religieuzen van Vlaanderen (URV). Het is de zorg van elke mens. Deze dagen willen voor ons een aanzet om, binnen de eigen congregationele gemeenschap  en in de Vlaamse kerkgemeenschap, concrete stappen te zetten voor meer ecologisch leven en handelen. We willen het dringende appel tot handelen, waartoe de de pauselijke encycliek oproept, ook concreet helpen waarmaken.

De deelnemers mochten daarbij de steun ervaren door de aanwezigheid van de apostolisch nuntius mgr. Giacinto Berloco en mgr. Luc Van Looy, de bisschop van Gent. Aartsbisschop Jozef De Kesel ging voor in de slotviering.