Ontroerend afscheid van emeritus bisschop Aloys Jousten (video)

Veel priesters, familie, vrienden en gelovigen hebben gisteren afscheid genomen van de onverwacht overleden Luikse emeritus bisschop Aloys Jousten.
28/09/2021 - 16:40

Gisteren maandag 27 september 2021 is in deSint-Pauluskathedraal van Luik afscheid genomen van emeritus bisschop Aloys Jousten. De uitvaart vond plaats in aanwezigheid van verschillende bisschoppen, de afscheidnemende apostolische nuntius Augustinus Kasujja, verschillende vertegenwoordigers van andere christelijke kerken en religies, maar ook vertegenwoordigers van de burgerlijke overheid, met onder meer Karl-Heinz Lambertz, de voorzitter van het parlement van de Duitstalige Gemeenschap, en burgemeester Willy Demeyer van Luik.

Voor dit afscheid waren ook mgr. Heinrich Mussinghoff, emeritus bisschop van Aken, bisschop Everard De Jong van Roermond, de hulpbisschoppen Jörg-Michael Peters van het bisdom Trier en Leo Wagener van het bisdom Luxemburg, evenals mgr. Jérôme Gapangwa, emeritus bisschop van Uvira (DR Congo), naar Luik afgereisd. Daarnaast waren ook nog eens vele gelovigen, vrienden en familieleden naar de kathedraal afgezakt om er afscheid te nemen van de eenvoudige en altijd bescheiden bisschop die hen zo dierbaar was. Onder hen opvallend veel mensen uit Oost-België. Aan het begin van de uitvaartplechtigheid werden persoonlijke spullen – onder meer de mijter en de bisschopsstaf - naast de kist naar voren gebracht, om symbolisch uit te drukken wat hij belangrijk vond en wat hem bijzonder maakte.

Lees verder onder de foto's.

 

Bisschop Delville tijdens de begrafenis van mgr. Jousten
Bisschop Delville tijdens de begrafenis van mgr. Jousten © Bisdom Luik

Aloys Jousten, geboren in Eibertingen, een gehucht van Amel in de Oostkantons, was de eerste en voorlopig enige Duitstalige bisschop in ons land. Voordat hij in 2001 de 91ste bisschop van Luik werd, was hij eerder onder meer deken van eerst Sankt Vith en later Eupen. In 2013 werd hij opgevolgd door Jean-Pierre Delville. Hij overleed vorige week maandag onverwacht op 83-jarige leeftijd, toen hij met vrienden naar Keulen reisde om er de verjaardag van hun afzwaaien van de middelbare school te vieren.

Bisschop Jean-Pierre Delville, die voorging in de uitvaart, loofde mgr. Jousten als iemand die trouw was in vriendschap en die ook vriendschap zaaide. Hij huldigde hem ook voor zijn trouw aan zijn familie en aan de Duitstalige gemeenschap en vooral ook voor zijn inzet voor de armen, migranten, arbeiders, zieken, slachtoffers van geweld en bevolkingsgroepen in het Zuiden. Hij heeft een belangrijke rol vervuld om van de kerk van Luik 'levende stenen' te maken. Mgr. Delville herinnerde ook nog aan zijn rol, samen met vicaris-generaal Alphonse Borras,  in de hervorming van het parochielandschap in het bisdom.

Na de begrafenisplechtigheid werd mgr. Jousten bijgezet in de crypte van de kathedraal van Luik, waar hij zijn laatste rustplaats krijgt.

Bron: Cathobel/BRF/Sud Presse/La Dernière Heure