Onze-Lieve-Vrouwekerk van Bellingen wordt gerestaureerd
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele geeft groen licht voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Bellingen, een deelgemeente van Pepingen, in het Vlaams-Brabantse Pajottenland. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 154.704 euro toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse regering 4,3 miljard euro investeert om het economische en maatschappelijke weefsel te herstellen na de coronacrisis. De kerk van Bellingen speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van het dorp en is een stopplaats op de jaarlijkse Drogo-ommegang, schrijft minister Diependaele in de toelichting.
Trap en interieur
De renaissancetrap van de Onze-Lieve-Vrouweparochiekerk verkeert in erg slechte staat door jarenlange regeninfiltratie. Het historische schrijnwerk en houtsnijwerk heeft sterk te lijden door houtwormaantasting. Het renaissancealtaar werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw sterk beschadigd en ontsierd door het decaperen van het altaar. Daarom worden nu het historische schrijnwerk en het houtsnijwerk van het doksaal de renaissance trap en het altaar, het koorgestoelte en de schilderijen gerestaureerd.
Orgel
In een volgende restauratiefase wordt ook het orgel van de kerk gerestaureerd. De kerk blijft na restauratie in gebruik voor erediensten. De kerk wordt ook gebruikt voor concerten en lezingen. Er wordt bovendien nagedacht over de organisatie van andere activiteiten gelinkt aan muziek, cultuur en kunst.
Historiek
De Onze-Lieve-Vrouwekerk is een laatgotische kerk die gebouwd werd tussen 1619 en 1635. Ze was de priorijkerk tot aan de Franse Revolutie, nadien werd het de dorpskerk van Bellingen die sinds 1943 beschermd is als monument.