Oorlogsiconen uit Oekraïne tentoongesteld in het Vaticaan

De tentoonstelling met de oorlogsiconen reist de wereld rond om geld in te zamelen voor Oekraïense studenten die verdreven zijn door de oorlog.
07/04/2023 - 10:00
Iconen uit de oorlog in Oekraïne reizen de wereld rond
Iconen uit de oorlog in Oekraïne reizen de wereld rond © Vatican Media

In Rome loopt in de Goede Week en de paasdagen een tentoonstelling met 18 iconen uit Oekraïne. De kunstwerken worden er onder de titel: Arma Christi (Latijn: wapens van Christuis) tentoongesteld in de kapel van het Santa Martagastenhuis, waar de paus verblijft. Alle iconen zijn gemaakt door studenten van de Academie voor Schone Kunsten in Lviv. Wat de expo zo uitzonderlijk maakt, is dat de makers in de kunstwerken ook granaatscherven en bomsplinters van Russische wapentuig hebben verwerkt, als metafoor voor het lijden van Christus dat in deze dagen in Oekraïne opnieuw tot leven wordt gewekt. 

In elk van de iconen is een stukje van een bom verwerkt, staat te lezen in de brochure. Een van de afbeeldingen toont de lijdende Christus met een doornenkroon, de stigmata van de kruisiging en een rode mantel aangebracht op een stuk hout. Voor de afbeelding van de wonden is gebruikgemaakt van bomscherven. Zij zijn het gereedschap van de dood, maar net als het kruis staan deze iconen ook symbool voor de overwinning van het leven.

Bron: Vaticannews.va