Oostenrijk: Kerk verliest jongeren uit de middenklasse
Volgens de Sinus-Milieu-Studie van 2022 voor Oostenrijk heeft de katholieke Kerk vooral sterk aan aanhang verloren bij een groep die omschreven wordt als de nostalgische middenklasse. Bij de groep gevestigd conservatief en traditioneel blijven de banden met de Kerk meer dan behoorlijk. De studie deelde de Oostenrijkse samenleving op in tien groepen op basis van gedeelde waarden en vergelijkbare sociale situatie. Het verlies van de banden van de Kerk met een aantal groepen is deels toe te schrijven aan de gevolgen van de coronapandemie, maar ook aan het verlies van de geloofwaardigheid van de Kerk als instituut en het feit dat vooral jongeren de indruk hebben dat de Kerk hen niet ernstig neemt.
Volgens Martin Mayr, de directeur van het marktonderzoeksinstituut Integral, staat de Kerk voor de uitdaging om de nostalgische middenklasse het gevoel te geven dat hun bekommernissen ernstig worden genomen en hun mening en waarden ertoe doen. Maar ook in het traditionele milieu daalde de kerkbetrokkenheid van 14 procent in 2011 naar 10 procent, legt Martin Mayr uit. Dit is een groep die voornamelijk bestaat uit 60-plussers, die plicht en spaarzaamheid hoog in het vaandel dragen. Deze groep dreigt naar de toekomst toe volledig te verdwijnen. Door de leeftijd van deze mensen staat ook de Kerk voor een grote uitdaging, omdat de groep almaar ouder en daardoor ook steeds kleiner wordt.
Martin Mayr is ervan overtuigd dat de katholieke Kerk naar de toekomst toe voor de uitdaging wordt geplaatst om mensen in specifieke milieus aan te spreken en te betrekken met een pragmatisch pastoraal aanbod. De groepen progressieve realisten en kosmopolitische individualisten moet zij vooral proberen te bereiken met specifieke projecten, onder meer op maatschappelijk vlak. Maar uitgerekend deze groepen staan erg negatief tegenover de katholieke Kerk en haar morele code, vooral op het vlak van genderkwesties. De afgelopen jaren zijn vooral de thema’s duurzaamheid, klimaatbescherming en ecologie maatschappelijk almaar sterker verankerd geraakt. De laatste vijf jaar kwam dat proces zelfs in een stroomversnelling terecht. Een tweede belangrijke trend is het verlies van de rol van de middenklasse als stabiliserende factor in de samenleving. Vandaag is een groot segment van die groep zo kritisch geworden dat zij vrijwel alles afwijzen wat van boven komt.
Bron: Katholisch.de