Opdrachtgever van moordpartij in kerk in Rwanda is gearresteerd

Fulgence Kayishema was een van de meest gezochte, nog voortvluchtige misdadigers van de genocide in Rwanda. 
26/05/2023 - 13:56
Een 14-jarige overlevende uit Nyamata, die de genocide overleefde door zich gedurende twee dagen onder de lijken te verbergen.
Een 14-jarige overlevende uit Nyamata, die de genocide overleefde door zich gedurende twee dagen onder de lijken te verbergen. © UNICEF/UNI55086/Press

De bekende Rwandese voortvluchtige en voormalige inspecteur van de politie Fulgence Kayishema is woensdag in Paarl in Zuid-Afrika gearresteerd. Hij was al 27 jaar op de vlucht. Volgens de Zuid-Afrikaanse politie ging er aan zijn arrestatie jarenlang onderzoek door Interpol vooraf. Fulgence Kayishema gebruikte tal van valse namen en valse documenten en hij kon terugvallen op een netwerk van mensen, onder wie familieleden, voormalige Rwandese militairen en leden van de FDLR (een Hutu-militie, nvdr) die hem hielpen onderduiken.

Het Internationaal Straftribunaal voor Rwanda (ICTR) had in 2001 een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd, onder meer omdat hij als opdrachtgever wordt beschouwd van de brutale moord van 15 april op 2.000 vrouwen, mannen en kinderen in een kerk tijdens de genocide van 1994 in Rwanda. De Tutsibevolking had destijds zijn toevlucht gezocht tot de kerk, omdat zij er zich veilig waanden. Hij zou zelf de benzine gehaald hebben die nodig was om de kerk in brand te steken en had die rondom de kerk uitgegoten. Kayishema wordt uitgeleverd aan Kigali.

Kayishema was tijdens de genocide van 1994 inspecteur van de politie in de gemeente Kivumu. Volgens de openbare aanklager was hij niet enkel verantwoordelijk voor de slachtpartij in de kerk, maar ook voor verschillende andere moorden en aanvallen tegen de Tutsibevolking van Kivumu tussen 6 en 20 april 1994. De brutale aanslag op de kerk in Nyange wordt algemeen beschouwd als een van de allerergste episodes tijdens de 100 dagen durende genocide in Rwanda.

Bron: RFI/CBS