Open Doors klaagt geloofsvervolging in India aan

Een rapport van Open Doors documenteert de discriminatie, de vervolging en het geweld tegen religieuze minderheden in India.
03/07/2021 - 10:00
Bij religieus geweld in Orissa in India vielen tientallen doden en werden duizenden christelijke gezinnen weggejaagd.
Bij religieus geweld in Orissa in India vielen tientallen doden en werden duizenden christelijke gezinnen weggejaagd. © CBCI

De Britse afdeling van Open Doors, een organisatie die zich al 60 jaar inzet voor vervolgde christenen wereldwijd, klaagt in een nieuw rapport het geweld en de discriminatie van religieuze minderheden in India aan. Het rapport documenteert uitvoerig verschillende voorbeelden van uitsluiting, intimidatie, discriminatie en geweld tegen christenen en moslims in India.

Christenen leven in heel India in een situatie van constante angst. Zij zijn het slachtoffers van een systematische campagne van intimidatie, geweld, verkrachting en moord, constateert het rapport, op basis van de informatie die tijdens de maanden februari en maart in India werd verzameld.

Open Doors neemt vooral de hardnekkige en aanhoudende stroom van desinformatie en antichristelijke propaganda vanuit kringen van nationalistische hindoes op de korrel, niet alleen tegen christenen, maar net zo goed tegen moslims. Vorige maand nog legde Twitter een account tijdelijk aan banden omdat er via het kanaal werd aangezet tot haat tegen christenen, onder meer via vervalste foto’s. Dat blijkt geen uitzondering te zijn.

Open Doors stelt vast hoe sociale media in India almaar vaker worden gebruikt voor desinformatie, maar evenzeer om aan te zetten tot haat.

Het rapport is ook erg bezwarend voor de nationale en regionale overheid, de politie en bepaalde media. Die negeren of gedogen het geweld en de vervolging om de gunst van machtige Hindutva-organisaties te behouden. Meest frappant, schrijft Open Doors, is de verslaggeving in de Indiase media. Die herhalen letterlijk de woorden en beschuldigingen van de daders en weigeren met slachtoffers te praten. Bovendien weigeren politie en justitie om klachten over antichristelijk geweld te registreren en te behandelen. Bijkomend zijn er nog eens de zogenaamde antibekeringswetten die de angst van christenen voor willekeur en geweld nog versterken.  

Bron: SIR/Open Doors