Open Doors waarschuwt voor digitale geloofsvervolging

China telt naar schatting 100 miljoen christenen; dat is meer dan het aantal leden van de communistische partij.
04/09/2021 - 09:00
Chinese katholieken in gebed
Chinese katholieken in gebed © VaticanNews

Wereldwijd worden meer dan 260 miljoen christenen extreem vervolgd, alleen al in China zijn er dat naar schatting 100 miljoen. In het digitale tijdperk verschuift die vervolging van christenen ook almaar meer naar het internet, waarschuwt Markus Rode, de verantwoordelijke vanOpen Doors Duitsland. Verschillende landen, onder meer China, beschouwen het volgens hem steeds meer als vanzelfsprekend dat mensen omwille van hun geloof in Jezus nauwlettend in het oog worden gehouden, digitaal onder druk moeten gezet worden door middel van straf of beloning en verzwakt moeten worden opdat zij hun christelijke geloof opgeven en zich aan de staat en zijn ideologie of religie onderwerpen.

Markus Rode verwijst naar China, met zijn 570 miljoen bewakingscamera’s, waar er ook een puntensysteem bestaat voor ideologisch toezicht. Christen zijn levert dan minpunten op. De gedigitaliseerde christen krijgt beperkingen opgelegd voor reizen, leningen, beroepsopleidingen en andere zaken. De druk op het christelijke leven blijft toenemen. Bewakingscamera's zijn standaard geworden in zowel geregistreerde als niet-geregistreerde kerken. Iedere burger die een kerkdienst bijwoont, wordt als het ware gescand, gescreend …

Rode wijst erop dat de digitalisering almaar verder doordringt in verschillende domeinen van het leven van mensen. Zo neemt ook de controle op het individuele leven almaar sterker toe. Wie daaraan wil ontsnappen moet uiteindelijk afscheid nemen van die moderne technologie. Hun geloof moeten zij dan in een ondergrondse beweging beleven. Ik denk zelfs dat dit niet zo lang meer zal duren.

Bron: Domradio