Opening pausarchief - ‘Kerk is niet bang van de geschiedenis’

Kardinaal Tolentino de Mendonça roept op om niet alleen te focussen op de houding van de kerk tijdens de jodenvervolging.
21/02/2020 - 14:55

Kardinaal Tolentino de Mendonça heeft gisteren tijdens een persconferentie naar aanleiding van de opening van de Vaticaanse archieven over het pontificaat van paus Pius XII (1939-1958), op 2 maart, opgeroepen om niet enkel aandacht te hebben voor de houding van de paus en de kerk ten tijden van de jodenvervolging. De kerk heeft geen angst voor de geschiedenis, aldus de kardinaal. Op 2 maart is het 144 jaar geleden dat Eugenio Pacelli in Rome werd geboren en 81 jaar geleden dat hij tot paus werd gekozen.

De archivaris van het Vaticaans Apostolisch Archief en bibliothecaris van de Heilige Roomse Kerk bestempelde de openstelling van het archief als een belangrijke gebeurtenis en hij benadrukt dat hier al lang naar wordt uitgekeken. 

Hij vestigt er de aandacht op dat de archieven veel informatie zullen verstrekken over de evoluties van de oost-westrelaties na de Tweede Wereldoorlog  en de evolutie van de relaties tussen de katholieke Kerk en het jodendom. Hij waarschuwde zich niet blind te staren op sensationele historische details.

Kardinaal Tolentino de Mendonça bemerkte nog dat alle wetenschappers uit de hele wereld welkom zijn voor onderzoek van het archief, ongeacht hun confessionele of ideologische overtuiging. Momenteel hebben al 150 onderzoekers een aanvraag ingediend voor onderzoek in het archief.

Bron: I.Media