Opgravingen aan Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk afgerond

Elf maanden veldwerk leverden onder meer de ontdekking van prachtige grafkelders uit de 14de en 15de eeuw op.
01/09/2022 - 12:22
Opgravingen aan het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof zuid in Brugge
Opgravingen aan het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof zuid in Brugge © Raakvlak

Met de opgraving van het laatste skelet werden gisteren woensdag de opgravingen aan het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Zuid in Brugge afgerond. Uiteindelijk werd ongeveer elf maanden gegraven. En dat is uitzonderlijk lang, zegt stadsarcheoloog Frederik Roelens. Een doorsnee opgraving in Vlaanderen duurt een zestal weken. Maar gezien het delicate werk en de dichte hoeveelheid botmateriaal was een lange looptijd hier onvermijdelijk.

De gedane vondsten zelf zijn indrukwekkend, met als blikvanger de drie prachtig geschilderde grafkelders uit de 14de en 15de eeuw, waarvan een exemplaar in het begin van het jaar werd overgebracht naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Daar zal het voortaan te zien zijn. Maar tijdens het onderzoek van dit deel van het kerkhof werden ook nog twee andere types aangetroffen. Het tweede type, dat hiervoor nog onbekend was in Brugge, bestaat uit drie intacte antropomorfe (in de vorm van een mens) graven en restanten van een zevental niet complete exemplaren. Het derde type, waarvan het grootste aantal is teruggevonden, zijn de honderden begravingen in eenvoudige houten kisten (ook wel inhumaties genoemd). Volgens schepen van Cultuur Nico Blontrock gaat het om een enorm aantal skeletten in een put van al bij al toch wel bescheiden afmetingen. Er werden maar liefst 1246 individuen teruggevonden! Om nog niet te spreken over de grote hoeveelheden menselijk botmateriaal. De opgegraven skeletten vormen  een belangrijke fysieke, tastbare aanvulling op soms beperkte geschreven bronnen over Brugge in de middeleeuwen en bieden wetenschappers een unieke blik op de gezondheid, het sociale leven en de economie van die tijd.

Volgens Raakvlak,  de Intergemeentelijke Dienst Archeologie Brugge & Ommeland, begint nu het studiewerk. De archeologen hopen een overzicht te kunnen bieden van de chronologie van de site, die teruggaat tot het prille begin van Brugge. De studie van de verzamelde persoonlijke gegevens moet meer informatie bieden over de omstandigheden en de gezondheidstoestand van de Bruggelingen door de eeuwen heen, en dat op een wetenschappelijke, statistische manier. Maar het eindrapport wordt misschien pas na twee jaar afgerond. In tussentijd wordt de put gedempt en kan de aannemer beginnen met werken voor de pompput als sluitstuk van de werken aan de Katelijnestraat en Mariabrug.

Bron: Raakvlak