Opheffing vertrouwelijkheid betekent afschaffing van de biecht
DeAustralische Vereniging van Katholieke Priesters(ACCC) verwerpt de initiatieven van verschillende Australische deelstaten om op vraag van de State Abuse Commission de absolute geheimhouding van het biechtgesprek te ondermijnen. De voorzitter van de vereniging, Scot Anthony Armstrong, benadrukt dat de biecht een sacrament is. De vertrouwelijkheid daarvan kan niet door de Kerk, laat staan door een staat worden opgeheven. Met de opheffing van de vertrouwelijkheid wordt het sacrament van de verzoening van zijn kern ontdaan en wordt een fundament van de pastorale relatie onderuit gehaald. Schending van het biechtgeheim wordt in het kerkelijke recht overigens met excommunicatie bestraft.
Geen enkele priester kan gedwongen worden om een wet na te leven die de absolute geheimhouding van de biecht ondermijnt. Scot Anthony Armstrong
Australische deelstaten voeren de wetswijziging in na duizenden gevallen van misbruik en doofpotzaken met betrekking tot het seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken. De wetten worden gestemd ter bescherming van kwetsbare personen en om daders gemakkelijker te kunnen vervolgen. Maar Armstrong, die het misbruik op geen enkele manier wil rechtvaardigen, kondigt aan dat de 600 priesters en tientallen diakens van zijn priestervereniging deze ingreep van de overheid naast zich neerleggen.
Hier wordt een bijzonder gevaarlijk precedent geschapen voor de schending van de religieuze vrijheid in Australië. Scot Anthony Armstrong
Eerder spraken ook al verschillende Australische bisschoppen zich uit tegen wetsvoorstellen die de vertrouwelijkheid van de biecht trachten af te schaffen.
Bron: Katholisch.de