Opmerkelijk ontslag van 59-jarige Zwitserse bisschop

Mgr. Valerio Lazzeri leidde het bisdom Lugano sinds eind 2013, maar legt die taak nu neer wegens aanhoudende oververmoeidheid.
12/10/2022 - 11:44
Valerio Lazzeri
Valerio Lazzeri © SBK

In Zwitserland is de bisschop van Lugano, Valerio Lazzeri (59), maandag onverwacht teruggetreden. Hij heeft de lastige beslissing naar eigen zeggen genomen wegens aanhoudende innerlijke vermoeidheid. Tegelijk biedt hij zijn verontschuldigingen aan bij de gelovigen van zijn bisdom. Bisschoppen blijven in de regel in functie tot hun 75ste. Dan bieden ze hun ontslag aan de paus aan. Het Vaticaan maakte maandag alleen bekend dat paus Franciscus het ontslag van bisschop Lazzeri heeft aanvaard. Hulpbisschop Alain de Raemy van het bisdom Lausanne, Genève en Fribourg wordt tijdelijk apostolisch administrator van het bisdom Lugano.

Bisschop Lazzeri kampte volgens Zwitserse media al een tijdje met gezondheidsproblemen. Daardoor kon hij ook niet deelnemen aan recente Ad-liminabezoek van de Zwitserse bisschoppen. Volgens de bisschop zelf speelde die aanhoudende vermoeidheid hem vooral tijdens de laatste twee jaar parten. Daardoor ontbrak het hem aan de kracht en de sereniteit die nodig zijn om een bisdom behoorlijk te leiden. De publieke aspecten, vertegenwoordiging, het financieel en administratief beheer zijn voor mij ondraaglijk geworden, ondanks de waardevolle steun van medewerkers waaraan ik alle dank verschuldigd ben.

Bron: SBK/Kipa-Apic/Kathpress.at