Opmerkelijke Madonna met kind uit Oekraïne

De kunstenaar Marina Solomennikova heeft een icoon gemaakt waarop een Oekraïense vrouw met haar baby wordt voorgesteld als Madonna met kind.
06/08/2023 - 10:00
De moderne Madonna met kind uit Oekraïne
De moderne Madonna met kind uit Oekraïne © Marina Solomennikova

Een icoon van Oekraïense kunstenaar Marina Solomennikova waarop een vrouw met haar baby in de metro van Kiev worden voorgesteld in de stijl van een ‘Madonna met kind’ gaat de wereld rond. De icoon kreeg inmiddels een plaats in de kapel van het klooster van franciscanessen in Napels. 

Marina Solomennikova vertelde dat zij haar inspiratie heeft gehaald bij een indrukwekkende foto die in februari van vorig jaar, bij de start van de Russische aanval, werd gemaakt in de metro van Kiev. Op de foto van de journalist en fotograaf András Földes is te zien hoe de Oekraïense moeder Tetyana Blizniak in de metro van Kiev haar twee maanden oude dochter voedt. Onder inspiratie van de bekroonde foto maakte Solomennikova een schilderij in icoonstijl, waarop zij Blizniak een aureool heeft gegeven:

Deze moeder en dochter is een symbool van elke Oekraïense moeder die zich moest verstoppen voor Russische raketten in schuilkelders.

De moderne Madonna met kind bereikte inmiddels onder meer ook Italië en maakte ook daar grote indruk. Daarop zorgde een Oekraïense jezuïet ervoor dat de icoon een plaats kreeg in de kapel van de meisjesschool van de franciscanessen in Napels. 

Bron: The Tablet