Opnieuw 115 martelaren van de Spaanse burgeroorlog zalig

Tijdens een plechtigheid in Almeria heeft kardinaal Angelo Amato 115 martelaren, waarvan 95 priesters, van de Spaanse burgeroorlog zalig verklaard.
05/12/2020 - 00:00

Er zijn opnieuw 115 martelaren van de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) zalig verklaard. Priester Jose Alvarez Benavides y de la Torre en 114 andere martelaren, waarvan de overgrote meerderheid priesters, werden zaterdag in Almeria zalig verklaard door kardinaal Angelo Amato, de prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen. De meesten werden in 1936 vermoord. Het proces voor hun zaligverklaring was in april 1995 gestart.

Kardinaal Amato herinnnerde eraan dat het geweld van de toenmalige republikeinse regering en haar aanhangers in het land van zoveel heiligen, missionarissen en stichters van kloosterordes en religieuze congregaties voornamelijk gericht was tegen de geestelijkheid en geëngageerde katholieken, waarvan er enkele duizenden werden gedood. Bij deze geloofsvervolging bleef geen enkel bisdom gespaard. Kardinaal Amato vroeg bijzondere aandacht voor de zigeunerin Emilia Fernández Rodríguez, de martelares van de rozenkrans, die op haar 23ste werd vermoord omdat zij weigerde te onthullen wie haar de rozenkrans had leren bidden.

Tot op heden blijft het bloedvergieten tijdens de Spaanse burgeroorlog grotendeels taboe. Tussen 1936 en 1939 maakten beide partijen zich schuldig aan tomeloos geweld. Daarom zijn de zaligverklaringen van slachtoffers van de burgeroorlog en vooral de massale hoeveelheid daarvan niet onomstreden. Tijdens de zaligverklaringsplechtigheid onderstreepte kardinaal Amato meermaals dat het christendom zich verzet tegen elke vorm van geweld.

Bron: La Vanguardia/Kathpress.at