Opnieuw kunstwerk verknoeid bij restauratie in Spanje

In Spanje kunnen ook mensen die geen verstand hebben van het restaureren van kunstwerken zich blijkbaar probleemloos vergrijpen aan meesterwerken.
24/06/2020 - 12:26
De mislukte restauratie van de Onbevlekte Ontvangenis
De mislukte restauratie van de Onbevlekte Ontvangenis © YouTube

Professionele restaurateurs in Spanje roepen de overheid op tot dringende maatregelen nadat opnieuw een kostbaar kunstwerk onherstelbaar werd beschadigd. In Spanje kunnen mensen die blijkbaar absoluut geen verstand hebben van de restauratie van kunstwerken nog altijd deelnemen aan restauratieprojecten. Kunstkenners vragen dat dit in de toekomst onmogelijk wordt.

Een kunstverzamelaar uit Valencia betaalde 1.200 euro om een kopie van het fresco De Onbevlekte Ontvangenisvan de barokschilder Bartolomé Esteban Murillo te laten schoonmaken. Maar de restauratie van de kopie van het kunstwerk uit de 17de eeuw verliep alles behalve naar wens. Bij de schoonmaak raakte het gezicht van de Maagd Maria ernstig verminkt. Twee restauratiepogingen maakten het zo mogelijk nog erger.

De Spaanse kunstwereld kwam eerder al negatief in het nieuws met de rampzalige restauratie van het fresco Ecce Homo in een kerk in de stad Borja in de provincie Zaragoza. Ook de restauratie van een 16de-eeuws beeld Sint-Joris met de draak in een kerk in Estella in de regio Navarra draaide uit op een ramp. Experts eisen nu strenge regels voor de bescherming van kunstschatten. De restauratie van kostbare kunstwerken mag volgens hen in de toekomst alleen nog toevertrouwd worden aan goed opgeleide professionele restaurateurs.

Bron: VRT/Het Nieuwsblad/RTL Nieuws