Opnieuw oecumenische gebedsdienst voor Dodentocht in Bornem

Zoals al een tiental jaren het geval, gaat daags voor de Dodentocht in Bornem een oecumenische gebedsdienst door.
09/08/2018 - 17:18

Zoals elke tweede vrijdag van augustus beginnen duizenden stappers morgen aan de Dodentocht: een lange wandeling in Klein-Brabant – in en rond Bornem – waarbij het er niet op aankomt als eerste maar wel binnen de vierentwintig uur over de eindmeet te komen. Het initiatief komt van de lokale wandelclub Kadee maar is sinds de eerste bescheiden editie in 1970 uitgegroeid tot een heuse internationale klassieker.

De organisatoren hebben het aantal deelnemers aan de Dodentocht inmiddels tot 13.000 moeten beperken.

Doorgaans schrijven stappers zich individueel in voor de Dodentocht, vertelt Inge Hauchecorne, pastoraal coördinator van de Pastorale Zone Bornem en Sint-Amands, maar zowat alle deelnemers beschrijven achteraf de verbondenheid met de andere deelnemers als hun voornaamste impressie. Dat ‘stappen in verbondenheid’ had ook onze toenmalige pastoor Patrick Maervoet getroffen, toen hij zelf ooit aan de Dodentocht deelnam.

Met dat gevoel van verbondenheid onder de stappers moesten we als kerkgemeenschap iets aanvangen. (Inge Hauchecorne)

De gebedsdienst daags voor de Dodentocht die de toenmalige parochies Bornem en Sint-Amands veertien jaar geleden voor het eerst opzetten, werd meteen oecumenisch opgevat. De actieve evangelische kerkgemeenschap van Bornem is op de kar gesprongen en de samenwerking is na al die jaren een evidentie geworden.

‘Stappen in verbondenheid’ is de rode draad over de jaren heen, maar telkenjare is er ook een specifiek thema.

De meertalige oecumenische gebedsdienst die vanavond in de Sint-Bernardus-abdij van Bornem plaatsvindt, staat in het teken van vrede en broederlijkheid. Honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog is samen bidden voor vrede pertinenter dan ooit tevoren, stelt Hauchecorne. Vandaar de titel van de gebedsdienst, naar John Lennon: ‘All I’m saying, give peace a chance’. En zoals telkenjare besluit de cisterciënzerabt Leo Van Schaverbeek de oecumenische gebedsdienst met zijn zegen.

De meertalige oecumenische gebedsdienst ‘All I’m saying, give peace a chance’ vindt vanavond donderdag 9 augustus om 19u30 plaats in de abdijkerk in de Kloosterstraat 71 in Bornem. Daarna is er de traditionele verbroedering op de terreinen van de scouts van Bornem, naast de Sint-Bernardusabdij.

Sfeerbeeld van een vorige oecumenische gebedsdienst daags voor de Dodentocht in Bornem
Sfeerbeeld van een vorige oecumenische gebedsdienst daags voor de Dodentocht in Bornem © Pastorale Zone Bornem en Sint-Amands