Opnieuw publieke kerkdiensten in Duitsland
Kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen, heeft zondag voor het eerst sinds zeven weken opnieuw een publieke eucharistie opgedragen in de dom van Keulen. Dat gebeurde met de nodige aanpassingen om de vigerende gezondheidsregels stipt na te leven. De dienst van gisteren met een select gezelschap geldt als een test in het vooruitzicht van de feitelijke hervatting van de kerkdiensten in de meeste Duitse deelstaten vanaf 11 mei. Het aantal zitplaatsen bijvoorbeeld werd gereduceerd van 800 tot 122 en tussen elke kerkganger was er minstens twee meter ruimte voorzien. Het wijwatervat bleef leeg, de vredeswens bleef beperkt tot een groet vanop afstand en de communie werd gegeven van achter plexiglas. Op de vloer waren markeringen aangebracht om een vlot verloop te garanderen.
Franse bisschopppen in colère
Ook in landen als Italië of Spanje, die nochtans zwaar door de pandemie zijn getroffen, is beslist tot een geleidelijke hervatting van de kerkdiensten. In enkele Europese landen waar die toestemming er nog niet komt, terwijl bijvoorbeeld wel groen licht wordt gegeven voor de heropening van musea en bibliotheken, leidt dat tot onbegrip en zelfs onvervalste woede. In Frankrijk hebben 130 priesters een gezamenlijke brief gestuurd naar de Franse president Emmanuel Macron, waarin zij aandringen op een hervatting van de kerkdiensten vanaf 11 mei. Zij verzekeren om daarbij nauw samen te werken met de overheid om de hervatting vlot te doen verlopen en erover te waken dat alle veiligheidsregels worden nageleefd. De Franse bisschoppen benadrukken dat de kerkdiensten voor gelovigen een essentieel onderdeel zijn van het leven en dat deze daarom niet mogen uitgesloten worden bij de hervatting van het sociale en economische leven. Ze wijzen op het groeiende ongeduld bij kerkgangers om het geloof opnieuw te vieren en te delen.
Eind vorige week reageerde de Bisschoppenconferentievan Frankrijk (CEF) bovendien met een brief op de aankondiging van de Franse premier Édouard Philippe dat er vóór 2 juni (d.i. de dinsdag na Pinksteren) geen hervatting wordt toegestaan van kerkdiensten. Begrafenissen of huwelijken met een beperkt aantal mensen mogen wel plaatsvinden. De bisschoppen vragen gelovigen om de regels te blijven naleven. Maar zij waarschuwen tegelijk dat er veel woede, frustratie en onbegrip leven bij priesters en kerkgangers.
De vrijheid van aanbidding wordt gereduceerd tot tot het laatste wiel van het rijtuig van de Franse natie. CEF
Éric Aumonier, de bisschop van Versailles, schrijft dat de indruk wordt gewekt dat de leiders van de Republiek van oordeel zijn dat gelovigen niet de nodige terughoudendheid en verantwoordelijkheid aan de dag kunnen leggen. Hij hoopt, samen met de andere Franse bisschoppen, dat hierover op korte termijn een overleg met de overheid plaatsheeft. Hij houdt zichzelf het recht om na te gaan hoe er met creativiteit op deze nieuwe situatie kan gereageerd worden.
Bron: Domradio/Le Figaro/CEF
- Lees de brief van de Franse bisschoppenconferentie.
- Lees de brief van mgr. Éric Aumonier, de bisschop van Versailles.