Opschudding over herdenking van bloedbad van Bleiburg

De secretaris-generaal van de Bosnische bisschoppen bevestigt dat kardinaal Puljic niet ingaat op de vraag om de herdenkingsdienst af te gelasten.
13/05/2020 - 11:00

De aangekondigde herdenking van komend weekend van het Bloedbad van Bleiburg in de kathedraal van Sarajevo zorgt voor spanningen tussen de leiding van de Bosnische katholieke Kerk en de regering in Sarajevo. In principe zou de herdenking aan het Loibacher Feld in Bleiburg plaatsvinden, maar wegens de coronapandemie is die herdenking afgelast. In de plaats daarvan komt een eucharistieviering met kardinaal Vinko Puljic, maar zonder publiek, in Sarajevo. Sefik Dzaferovic, waarnemend president van het staatspresidium, deed tevergeefs een oproep om de herdenkingsdienst niet te laten plaatsvinden.

Bij het bloedbad dat partizanen in 1945 in het Oostenrijkse grensdorp Bleiburg hebben aangericht, werd een groot aantal burgers en hoofdzakelijk Kroatische soldaten door Tito's partizanen om het leven gebracht nadat zij door Britse soldaten aan de grens waren tegengehouden. De Kroatische soldaten steunden het Ustachabewind, dat collaboreerde met de Duitsers en verantwoordelijk was voor de dood van vele joden, Serviërs en Roma. Een aantal Kroaten werd door de aanhangers van Tito naar kampen gevoerd, maar de meerderheid werd ter plaatse terechtgesteld.

Bron: Kathpress.at