Opvallendste bedevaarder van het jaar bereikt Lourdes

De oud-student van de École des Beaux-Arts in Toulouse maakte een bedevaartstocht zoals in de 19de eeuw, vergezeld door zijn ezel Cyndel.
04/09/2022 - 11:00
De tocht was te volgen via Instagram
De tocht was te volgen via Instagram © Céleste Grant@instagram

In het Franse bedevaartsoord Lourdes is op 10 augustus en na een pelgrimstocht van enkele weken wellicht de origineelste bedevaarder van het jaar gearriveerd. Céleste Grant vertrok op 10 mei gekleed in een plunje uit het begin van de 19de eeuw. Zoals dat in die tijd overigens niet ongebruikelijk was, werd hij vergezeld door zijn ezel Cyndel (wat pad betekent in het oud-Germaans). Hij nam ook zijn mobiele telefoon mee om zijn avontuur te delen op sociale netwerken. 

Grant had het plan opgevat om de route door de Cévennes te volgen die de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson in de herfst van 1878 had afgelegd en beschreven in zijn populaire reisverhaal Travels with a Donkey in the Cévennes. De Schot, die destijds overigens in een vlammend pamflet pater Damiaan in bescherming nam, raakte vooral bekend met zijn zeeroversverhaal Treasure Island (Schatteneiland, 1883) en natuurlijk ook The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde (De zonderlinge geschiedenis van Dr. Jekyll en Mr. Hyde, 1886). Zijn speelse schrijfstijl inspireerde onder meer auteurs als Ernest Hemingway

Eindbestemming Lourdes

Grant, die zoals toen gekleed was in een broek, hemd, leren schoenen en een baret uit de 19de eeuw, legde de beschreven tocht doorheen de Cévennes in een 14-tal dagen af. Maar ik vond het wandelen met de ezel zo leuk dat ik besloot mijn reis voort te zetten en naar Lourdes te lopen. Zo duurde mijn reis uiteindelijk enkele maanden in plaats van 14 dagen. 

Ik ben 33, de leeftijd van Christus, lacht Celeste. Misschien heb ik daarom Lourdes als eindbestemming gekozen. Water was ook de rode draad van mijn reis en Lourdes staat bekend om zijn bron. Tijdens mijn avontuur was water ook de belangrijkste bron van zorgen, want ik reisde zonder te stoppen in hotels, of het nu winderig, regenachtig of heet was ... Ik was verheugd om in Lourdes aan te komen, bij deze bron. Een symbool dat me terugvoerde naar de bron van mezelf, mijn geloof, naar de Maagd Maria en ook naar de heilige Bernadette.

Opvallende reisgenoot

Over zijn trouwe reisgenoot herinnert hij eraan dat er een ezel stond in de stal naast Maria bij de kribbe met het kind Jezus en dat Jezus 33 jaar later op de rug van een ezel Jeruzalem binnenging. Ik kocht de ezel op de dag dat ik vertrok. In het begin luisterde hij niet naar me en mocht hij me niet echt, bekende Céleste Grant lachend. Maar tijdens de reis leerden wij elkaar beter kennen. Wij leerden samenleven en toen wij in Lourdes aankwamen ,waren wij echte buddies geworden.

Bron: Aleteia