Orbit: 'Benut ramadan als een kans tot ontmoeting met moslims'

Orbit vzw stimuleert christenen om tijdens de ramadan bruggen te bouwen en de banden aan te halen met moslims in ons land. 
01/04/2022 - 13:13
De wenskaart van dit jaar
De wenskaart van dit jaar © Orbit vzw.

Orbit, de vzw die zich inzet voor de versterking van het multiculturele samenleven in Vlaanderen,  moedigt christenen en lokale gemeenschappen aan om de ramadan 2022, die morgen zaterdag 2 april van start gaat en eindigt omstreeks 1 mei, te benutten voor nieuwe ontmoetingen met individuele moslims en de moslimgemeenschap. In de negende maand van de islamitische maankalender, van 2 april tot 1 mei, vasten moslims wereldwijd. Daarmee herdenken zij dat de profeet Mohammed in deze maand de eerste teksten van de Koran te horen kreeg. In deze maand proberen moslims ook de hele Koran te lezen. Als de maand voorbij is, vieren moslims drie dagen feest. Id al-Fitr is (na het Offerfeest) het tweede belangrijkste feest in de islamitische kalender.

Wenskaarten

Orbit promoot enkele initiatieven om deze kans op ontmoeting tijdens deze sterke periode voor moslims mee te ondersteunen. Meest bekend zijn de wenskaarten die aan buren, collega’s, personeel, vrijwilligers, patiënten, leerlingen, vrienden …  kunnen bezorgd worden voor Id al-Fitr. Deze kaart wenst een goed en gelukkig einde van de ramadan in zeven talen (Nederlands, Frans, Duits, Arabisch, Turks, Engels en Spaans). Wij werken ook mee aan een aantal initiatieven van lokale groepen die wij spoedig bekendmaken. Orbit zet lokale gemeenschappen ook aan om bij het einde van de ramadan een bezoek te plannen bij de lokale moskee of islamitische vereniging. Tijdens die ontmoeting wordt op een 250-tal plaatsen in Vlaanderen ook een brief overhandigd. 

Bestel de wenskaart

Bron: Orbit vzw.