Orbit vzw vraagt actie tegen racisme

Volgens Orbit vzw heeft ons land nood aan een echt actieplan tegen structureel racisme.
06/06/2020 - 12:00

De collectieve verontwaardiging in ons land over wat in de VS gebeurt, contrasteert volgens Thomas Peeters van Orbit vzw- Thuis in de wereld van diversiteit en migratie met het uitblijven van tastbare, ambitieuze acties om structureel racisme hier aan te pakken. 

Thomas Peeters, stafmedewerker racisme & diversiteit van Orbit, verwijst naar de Belgen met Turkse, Ghanese, Indische, Poolse … roots die achterstelling ervaren op de arbeidsmarkt. Ook in ons land zien mensen een degelijke, betaalbare woning aan hun neus voorbijgaan, louter omdat zij vluchteling zijn of een buitenlands klinkende naam hebben. Wegkijken van ons eigen aandeel in het structureel systeem dat racisme is, is niet meer mogelijk. Als wij echt blijk willen geven van leiderschap, dan moeten wij structurele discriminatiemechanismen nu planmatig aanpakken.

 

Orbit verwacht dat de interministeriële conferentie tegen racisme, die binnenkort samenkomt, tot tastbare, ambitieuze en uitvoerbare acties tegen structureel racisme leidt. Zo een plan is nodig want er bestaat niet enkele racisme op het vlak van de politie, maar ook in andere samenlevingsdomeinen zoals het onderwijs, op de arbeidsmarkt, in de toegang tot huisvesting en in de zorg. Pas dan kunnen wij echt zeggen dat de huidige collectieve verontwaardiging over racisme geen pose was, maar een oprechte opstap naar maatschappelijke verandering.

Lees meer over het standpunt van Orbit op de website van de vzw.

Bron: Orbit