Orbit wil 1 kerk als dialoog- en ontmoetingsruimte per stad

Orbit pleit ervoor om per centrumstad 1 goedgelegen kerkgebouw in te richten als dialoog- ontmoetingsruimte om zo het samenleven te bevorderen.
31/10/2019 - 10:41

Orbit vzw - Thuis in de wereld van Diversiteit & Migratie, voorheen Kerkwerk Multicultureel Samenleven, roept op om in elke (centrum)stad op een goed gelegen plaats een dialoog- en ontmoetingsruimte in te richten. Die plaats kan in onze multireligieuze samenleving dienst doen als kruispunt en ontmoetingsruimte voor religies en levensbeschouwingen.

Op vele plaatsen zijn er lokalen vrij. Wij bepleiten dat er hier ontmoetingen plaatsvinden. Op de locatie kan een bibliotheek worden ingericht om de godsdiensten en levensbeschouwingen beter te leren kennen. Er kunnen activiteiten voor scholen plaatsvinden en lezingen en avondvergaderingen worden gehouden, zegt Johan Vrints, stafmedewerker van Orbit.

Orbit pleit ervoor dat 1 goedgelegen kerkgebouw per centrumstad hiervoor worden benut. Johan Vrints: Een groot aantal kerkgebouwen krijgt minder gelovigen over de vloer voor de eucharistievieringen in de week en op zondag. Sommige kerken komen leeg te staan, sluiten, worden verkocht of zoeken andere invullingen of een herwaardering van hun functie als mogelijke centrumkerk van een grotere federatie. Wij willen bijdragen tot de discussie over de invulling van deze ruimten. Met minimale ingrepen kan er ruimte voor nieuwe functies worden gecreëerd. Orbit vzw stelt voor om een nieuwe invulling te geven aan 1 goedgelegen kerkgebouw, waar een dialoog- en ontmoetingsruimte kan ontstaan.

Lees de oproep en inspiratienota van Orbit