Orde van Malta kiest nieuwe grootmeester

Volgende week wordt een opvolger van Fra Matthew Festing als grootmeester van de Orde van Malta verkozen.
22/04/2017 - 00:00
Fra’ Matthew Festing
Fra’ Matthew Festing © Orde van Malta

Afgevaardigden van de Orde van Malta, een van de belangrijkste liefdadigheidsorganisaties wereldwijd, verkiezen op 29 april op de Aventijn in Rome een nieuwe grootmeester. De opvolger van Fra Matthew Festing, die op aandringen van de paus zijn ontslag heeft aangeboden, wordt voor het leven verkozen. De status van de grootmeester is te vergelijken met die van een kardinaal. Sinds paus Leo XIII in 1879 wordt de benoeming officieel bekrachtigd door de paus.

Tussenkomst van Vaticaan

De Orde van Malta, die in principe in alle stilte en bescheidenheid opereert, werd dit jaar plots wereldnieuws toen de Duitse vicekanselier Albrecht von Boeselager door de grootmeester de laan werd uitgestuurd, omdat hij goedkeuring zou hebben gegeven voor de verdeling van condooms bij een hulpprogramma in Afrika. Na die beslissing kwam het Vaticaan tussen en werd de grootmeester min of meer tot ontslag gedwongen. Zijn laatste beslissingen, onder meer het ontslag van de vicekanselier, werden ongedaan gemaakt.

De orde geniet wereldwijd faam dankzij haar medische hulpverlening. Dankzij haar diplomatieke status kan de orde vooral in Afrika zonder tussenkomst van corrupte ambtenaren hulp tot bij de noodlijdende bevolking brengen. De verkiezing van de nieuwe grootmeester moet met de hervorming van de statuten zorgen voor het herstel van de rust.

Beperkt aantal kandidaten

Het aantal kandidaten voor de opvolging van Fra Matthew Festing is beperkt. De statuten bepalen dat de grootmeester de geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid moet hebben afgelegd en zijn adellijke afstamming tot driehonderd jaar terug moet kunnen bewijzen. Daardoor is er slechts een dozijn kandidaten. De oudste daarvan is 97 jaar oud.

Bron: Kathpress.at